22:39 / 04.07.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

Dogovoreno puštanje broda koji je blokirao Sueski kanal

Sueski kanal

Sueski kanal

Foto: SUEZ CANAL AUTHORITY / REUTERS

Vlasnici i osiguravatelji kontejnerskog broda Ever Given koji je u ožujku blokirao Sueski kanal rekli su u nedjelju da je dogovorena formalna nagodba u sporu koji se tiče odštete, dok su kanalske vlasti rekle da brod smije isploviti 7. srpnja.

Sueski kanal (SCA) držao je divovski brod i njegovu posadu u jezeru između dva rukavca plovnog puta otkad je brod oslobođen 29. ožujka, uslijed spora po pitanju odštete koju je potraživao Sueski kanal.

Brod Ever Given u japanskom vlasništvu zapeo je poprečno u kanalu na šest dana, obustavivši globalnu trgovinu.

SCA je rekao da će ugovor o nagodbi biti potpisan u srijedu na ceremoniji te da će sudionici moći gledati isplovljavanje broda.

SCA je zahtijevao 916 milijuna dolara odštete da pokrije ispomoć u oslobađanju broda, narušavanje ugleda i gubitak prihoda, prije nego što su javno spustili iznos svoga zahtjeva na 550 milijuna.

Ranije u nedjelju, egipatski sud odgodio je saslušanja u sporu odštete na 11. srpnja kako bi dopustio kanalu i vlasniku broda da finaliziraju nagodbu, rekli su izvori bliski sudu i odvjetnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!