Dok Palestinci pokapaju žrtve, Izrael bombardira Hamasove položaje

15.05.2018.

11:06

Autor: D.M./M.M./Hina

Foto: Twitter, @NidaMirza17

Foto: Twitter, @NidaMirza17

Foto: - / -

Izraelski zrakoplovi bombardirali su 11 ciljeva Hamasa na sjeveru pojasa Gaze, priopćila je vojska. Istodobno održavaju se pokopi palestinskih prosvjednika koje su jučer ubili izraelski vojnici.
Izraelski zrakoplovi bombardirali su 11 ciljeva Hamasa na sjeveru pojasa Gaze, priopćila je vojska. Istodobno održavaju se pokopi palestinskih prosvjednika koje su jučer ubili izraelski vojnici. Osim zračnih napada, dva Hamasova položaja izraelska vojska gađala je iz tenkova, dodaje se.

Krvoproliće na granici, koje se dogodilo dok je SAD otvarao novo veleposlanstvo u Jeruzalemu, bilo je najgore od rata u Gazi 2014. Broj žrtava porastao je na 60.

Palestinski čelnici kažu da se radi o genocidu, a izraelska upotreba pravih metaka protiv prosvjednika naišla je na međunarodnu osudu i izazvala zabrinutost svijeta od eskalacije stanja na Bliskom istoku.

Očekuje se da će prosvjedi eskalirati na današnju 70. obljetnicu osnutka izraelske države, dok se preko zvučnika u džamiji u Gazi pozivaju Palestinci da se pridruže tzv. Velikom maršu povratka.

Njemačka vlada navela je da je sklona otvaranju neovisne istrage o smrtonosnim događajima u Pojasu Gaze, ali i da stoji iza teze o odgovornosti Hamasa za krvoprolića.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i Bijela kuća također su kazali da je Hamas odgovoran za uporabu sile u Pojasu Gaze.

I britanska vlada zatražila je neovisnu istragu o događajima u Pojasu Gaze.

Saudijsko vijeće ministara kojim predsjeda kralj Salman objavilo je da ne prihvaća premještanje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, izvijestila je službena agencija SPA.

Ujedinjeni narodi osudili su uporabu smrtonosne sile nad prosvjednicima u Gazi, a duboku zabrinutost postupanjem bliskoistočnog Kvarteta koji bi trebao poticati mir izrazila je Rusija, dok Turska poziva muslimanske zemlje da razmotre svoje odnose s Izraelom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!