Dominikanska Republika gradi zid prema Haitiju

21.02.2022.

07:11

Autor: Hina/HRT

Dominikanska Republika gradi zid prema Haitiju

Dominikanska Republika gradi zid prema Haitiju

Foto: Fran Afonso / Reuters

Vlada Dominikanske Republike u nedjelju je započela s gradnjom zida koji će prekriti više od polovice granice s Haitijem, njezinim jedinim kopnenim susjedom, a zidom dugim 392 kilometra želi zaustaviti neregularnu migraciju i krijumčarenje roba, oružja i droge.

Haiti je siromašna karipska država pogođena kriminalom, dok je Dominikanska Republika posljednjih desetljeća zbog političke stabilnosti napredovala kao popularno karipsko turističko odredište.


Mnogi Haićani tajno prelaze granicu u potrazi za poslom na poljima i građevinskoj industriji u Dominikanskoj Republici pa bi zid trebao pridonijeti smanjenju krijumčarenja robe i oružja te pomoći u borbi protiv organiziranog kriminala u oba naroda.


Oko 500.000 Haićana i deseci tisuća njihovih potomaka živi u Dominikanskoj Republici, naciji španjolskog govornog područja koja broji oko 11 milijuna ljudi.


U prvoj fazi cilj je izgradnja zida od 164 kilometra najkasnije za devet mjeseci. Betonski zid debljine 20 centimetara bit će visok 3,9 metara i imat će optička vlakna za komunikaciju, senzore pokreta, kamere, radare i dronove. Projekt također uključuje izgradnju 70 osmatračnica i 41 pristupna vrata za patroliranje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!