21:45 / 14.11.2020.

Autor: Gordan Žvanović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Donald Trump još ne odustaje

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: - / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump i dalje pokušava pravnim putem preokrenuti rezultat izbora i izboriti novi mandat. Njegovi pristaše potporu mu daju prosvjedima u više američkih gradova.
Američki predsjednik Donald Trump i dalje pokušava pravnim putem preokrenuti rezultat izbora i izboriti novi mandat. Njegovi pristaše potporu mu daju prosvjedima u više američkih gradova.

Pristaše Donalda Trumpa izašli su na ulice Washingtona i drugih američkih gradova kako bi podržali njegove tvrdnje o izbornoj prijevari. I predsjednikovi suradnici uporno tvrde da Trump ima pravo na novi mandat.

- Očito je da je predsjednik pobijedio na izborima. Vodio je na dan izbora, a naknadno je protivnička strana baš u ključnim državama nekako prikupila dovoljno glasova da ga sustigne, govori Peter Navarro, savjetnik u Bijeloj kući za trgovinu.

No, Trumpovi pokušaji da tužbama okrene rezultat izbora u svoju korist za sada ne daju rezultate. Prvi je put dao nagovijestiti da sumnja u svoj izborni uspjeh tijekom govora o taktici u borbi protiv koronavirusa.

- Ova administracija i ja nećemo zatvarati gospodarstvo... A što će se dogoditi u budućnosti, tko zna. Ja ne znam koja će administracija donositi odluke, pokazat će vrijeme, naglašava Donald Trump, predsjednik SAD-a.

Suradnici izabranog predsjednika Joea Bidena uvjereni su da će ponovno ručno prebrojavanje glasova u Georgiji potvrditi njegovu pobjedu u toj saveznoj državi,  što mu daje ukupno 306 elektorskih glasova, znatno više od potrebnih 270.

- Na prošlim smo izborima uvjerljivo pobijedili. Nakon ovih smo zadržali većinu, a uz to naša je prednost znatno ojačana izborom demokratskog predsjednika u Bijelu kuću, govori Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma (demokrati).

No za pristup Bijeloj kući potrebno je pokrenuti postupak tranzicije vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!