21:23 / 31.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Donatori obećali 2,44 milijarde dolara pomoći Afganistanu

Donatori obećali 2,44 milijarde dolara pomoći Afganistanu

Donatori obećali 2,44 milijarde dolara pomoći Afganistanu

Foto: - / Shutterstock

Zemlje donatori obećale su 2,44 milijarde dolara pomoći Afganistanu na donatorskoj konferenciji na kojoj je UN postavio cilj od 4,4 milijarde dolara, rekla je danas visoka dužnosnica UN-a.

Prije toga je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao donatore da osiguraju "bezuvjetna" sredstva i upozorio da se devet milijuna Afganistanaca suočava s glađu i da obitelji prodaju svoju djecu i organe kako bi preživjeli.

Joyce Msuya,
zamjenica koordinatora hitne pomoći UN-a, objavila je da je obećano 2,44 milijarde dolara na razgovorima tijekom kojih su zapadni donatori, među njima Sjedinjene Države, Europska unija i Velika Britanija, snažno kritizirali odluku talibana da uskrate djevojkama srednjoškolsko obrazovanje.

Prema UN-u, 24.4 milijuna ljudi u Afganistanu trenutno ovisi o humanitarnoj pomoći da bi preživjelo - gotovo 60 posto stanovništva.

Za afganistansko stanovništvo u cjelini trenutno je potrebno tri puta više od humanitarne pomoći 2021.

Nakon povlačenja međunarodnih snaga, kraha vlade u Kabulu koju je podržavao SAD i povratka talibana na vlast u kolovozu 2021., afganistansko gospodarstvo oslabilo je gotovo za trećinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!