Donatorska konferencija UN-a za Afganistan postavila cilj od 4, 4 milijarde dolara

31.03.2022.

08:28

Autor: HRT/Hina/J.L.

Polovica afganistanskog stanovništva trpi glad

Polovica afganistanskog stanovništva trpi glad

Foto: Trent Inness / SHUTTERSTOCK

Ujedinjeni narodi pozivaju vlade širom svijeta da doniraju novac u visini 4,4 milijarde dolara za spašavanje života u Afganistanu na donatorskoj konferenciji koja se održava u četvrtak.


Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da će sudjelovati na online konferenciji kojoj su su domaćini Katar, Velika Britanija i Njemačka.

Sudjelovat će i predstavnici afganistanskog civilnog društva, premda je konferencija dosta zasjenjena nedavnom najavom ograničenja koja su ženama i djevojkama nametnuli talibani.

Prema UN-u, 24,4 milijuna ljudi u Afganistanu trenutno ovisi o humanitarnoj pomoći da bi preživjelo - gotovo 60 posto stanovništva.

Za afganistansko stanovništvo u cjelini trenutno je potrebno tri puta više od humanitarne pomoći 2021.

Polovica afganistanskog stanovništva trpi glad. Novčanom pomoći trebala bi se financirati hrana, zdravstvena skrb, obrazovanje i skloništa kao i zaštitnih mjera za ugrožene osobe.

Nakon povlačenja međunarodnih snaga, kraha vlade u Kabulu koju je podržavao SAD i povratka talibana na vlast u kolovozu 2021. afganistansko gospodarstvo oslabilo je gotovo za trećinu.

Srezana je i razvojna pomoć zemlji, zamrznute su pričuve afganistanske središnje banke, a talibansku vladu nije priznala još ni jedna zemlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!