23:05 / 04.12.2020.

Autor: Hina/HRT

Donji dom Kongresa izglasao zakon o dekriminalzaciji marihuane

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Ipak, lako je moguće da ga blokira Senat koji kontroliraju republikanci.
Donji dom američkog Kongresa odobrio je nacrt zakona kojim bi se marihuana izbrisala sa saveznog popisa opasnih droga. Tekst je prihvaćen s 228 glasa a 164 zastupnika bila su protiv u Zastupničkom domu, gdje ga je branila demokratska većina. Lako je moguće da ga blokira Senat koji kontroliraju republikanci.

➡️ Kanabis uklonjen s UN-ove liste najopasnijih droga

On bi na saveznoj razini dekriminalizirao posjedovanje marihuane koju Agencija za suzbijanje narkotika (DEA) smatra jednako opasnom kao LSD, kokain i heroin, premda je njezina konzumacija u različitoj mjeri legalna u mnogim američkim državama. Tekst će usto poništiti savezne presude za manje povrede zakona o opijatima koji, ističu njegovi branitelji, dovodi do izricanja velikog broja zatvorskih kazna, što napose pogađa manjine.

Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani NORML ističe da je ovo prvi put u zadnjih 50 godina da jedan dom Kongresa preispituje klasifikaciju marihuane. Uoči glasovanja demokratska zastupnica Havaja Tulsi Gabbard poručila je kako se radi o "povijesnom koraku prema kraju skupog i destruktivnog američkog rata protiv droge koji obične Amerikance pretvara u kriminalce, razara obitelji i uništava živote".

Nedavne ankete pokazuju da više od dvije trećine Amerikanaca odobrava legalizaciju marihuane. No u praksi marihuana neće biti legalna u čitavoj zemlji jer su američke savezne države nadležne za donošenje zakona o suzbijanju narkotika. Konzumiranje marihuane iz medicinskih razloga legalno je u 33 od 50 država i u Washingtonu, a za rekreativnu uporabu u 11 država i u saveznoj prijestolnici.

Zastupnici su zakon izglasali dva dana nakon što je povjerenstvo UN-a za opojne droge uklonilo kanabis sa svoje liste najopasnijih droga na kojoj su među ostali heroin i sintetski opioidi. Taj je potez povjerenstva, čije je sjedište u Beču, poduzet na temelju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!