12:48 / 14.08.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Dopisnica BBC-a protjerana iz Rusije, rečeno joj da se ne može vratiti

Sarah Rainsford

Sarah Rainsford

Foto: Courtesy of Sarah Rainsford / Handout via REUTERS

Dopisnica BBC-a Sarah Rainsford rekla je u subotu da je protjerana iz Rusije i da su joj rekli da se nikad neće moći vratiti u zemlju iz koje je godinama izvještavala i za koju navodi da se sve više zatvara u sebe.

Rusija je navela da je Sarah Rainsford, jedna od dvoje dopisnika BBC-a u Moskvi, poslana kući nakon što je London odbio dati vize ruskim novinarima.

Rainsford je u intervjuu za BBC rekla da je šokirana odlukom za koju vjeruje da je dio šire diplomatske igre u vrijeme srozavanja odnosa Rusije sa Zapadom.

Potez da joj se ne produlji ruska viza poslije kolovoza činio se tehničke prirode, ali nije tako. "Protjerana sam", rekla je Rainsford.

- Rečeno mi je (ruski dužnosnici) da se više nikad neću moći vratiti. To je poražavajuće na osobnoj razini.

Rainsford, koja je na drugom ograničenom boravku u Moskvi, rekla je da je proživjela trećinu života u Rusiji i da je posvetila godine proučavanju te zemlje.

Njezin odlazak  događa se uoči parlamentarnih izbora u rujnu. Ruske vlasti već su se okomile na domaće medije na ruskom jeziku, optužujući ih da se vode zlonamjernim stranim interesima s namjerom izazivanja nemira.

Rainsford je rekla da je priču Rusije postajalo sve teže ispričati u "opresivnom okruženju".

- Ovo je jasan znak da su se stvari promijenile. To je još jedan zaista loš znak o stanju u Rusiji. Još jedan znak da se Rusija zatvara u sebe, rekla je dopisnica.

BBC je pozvao Moskvu da preispita svoju odluku i opisao je "napadom na slobodu medija".

Rusija je objavila kako je više puta upozorila London da će uzvratiti na navodni progon ruskih novinara i problem s vizama u Britaniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!