07:16 / 08.04.2020.

Autor: HRT/Hina

Dorsey, osnivač Twittera daje milijardu USD za borbu s Covidom-19

Foto: Charles Platiau/REUTERS

Foto: Charles Platiau/REUTERS

Foto: - / REUTERS

U nizu objava na Twitteru rekao je da je taj iznos 28 posto njegove imovine. Postupno će prodavati dionice svoje druge tvrtke Squarea specijalizirane za digitalno plaćanje.
Osnivač i vlasnik Twittera Jack Dorsey izvijestio je jučer da će dati 1 milijardu dolara za suzbijanje pandemije koronavirusa.

U nizu objava na Twitteru rekao je da je taj iznos 28 posto njegove imovine. Da bi došao do tog iznosa, postupno će prodavati dionice svoje druge tvrtke Squarea specijalizirane za digitalno plaćanje.

- Kada suzbijemo pandemiju novac ćemo preusmjeriti u zdravstvo, u školovanje djevojčica i u univerzalni dohodak, dodao je milijarder čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 3,3 milijarde dolara.

Jack Dorsey na tim dvama poljima vidi moguće rješenje za "probleme s kojima se svijet bori". Univerzalni dohodak potiče sve veće zanimanje političara i poduzetnika u vrijeme kada su milijuni ljudi ostali bez posla zbog gospodarske krize povezane s koronavirusom. 

Sredstva će se dodjeljivati preko njegove zaklade Start Small na transparentan način. U planu isplate koji je objavio na internetu vidi se da je prvi iznos od 100.000 dolara namijenjen "američkom fondu za hranu".

- Važno je (da to bude transparentno) kako bi drugi i ja osobno mogli iz toga izvući pouku, napisao je Dorsey koji je 2016. trećinu svojih dionica Twittera darovao zaposlenicima.

- Nadam se da će to potaknuti i druge. Život je prekratak, zato učinimo sve što možemo kako bismo odmah pomogli ljudima.

Jeff Bezos, vlasnik Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu, objavio je prije pet dana na Instagramu da 100 milijuna dolara daje američkim bankama hrane.
Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka i njegova supruga Priscilla Chan donirali su pak 25 milijuna dolara za pronalazak lijeka za koronavirus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!