11:15 / 17.03.2020.

Autor: HRT4/IMS/D.M./T.D./HRT/Hina

Dovršeno postavljanje mobilne vojne bolnice u Ljubljani

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: - / -

U Studiju 4 s novim informacijama javio se Robert Botteri, urednik Slovenske Mladine.
Pred vojarnom "Eduard Peperko" slovenske vojske u Ljubljani je u utorak dovršeno postavljanje mobilne vojne bolnice u kojoj bi se moglo smjestiti oko 140 pacijeneta oboljelih od zaraze koronavirusom, među njima 40-ak teže oboljelih.

Kako je prilikom posjeta tom objektu kojim se jačaju bolnički kapaciteti slovenskog zdravstva rekao ministar obrane Matej Tonin, on se nada da se broj teško oboljelih neće povećati toliko da bi vojnu bolnicu uopće trebalo koristiti.

- Nadam se da broj pacijenata zaraženih koronavirusom neće toliko povećati da bismo ovu bolnicu trebali koristiti i da će standardni zdravstveni kapaciteti biti dovoljni, kazao je Tonin, te dodao da bi se ona mogla upotrijebiti i u druge svrhe, na primjer za dobrovoljne davatelje krvi koji se zbog bojazni od infekcije koronavirusom ovih dana teže odlučuju za davanje krvi u ambulantama.

Montažnu bolnicu postavili su pripadnici vojske i civilne zaštite, a ocjena je da bi se morala koristiti za oboljele od koronavirusa za otprilike desetak dana ako se sadašnji tempo povećanja broja slučajeva do tada ne bi smirio.

Slovenska vlada za brzu financijsku pomoć gospodarstvu zbog koronavirusa

Slovenska vlada će poduzećima koja se nalaze u teškoćama zbog epidemije koronavirusa pomoći interventnim zakonom kojim se predviđa da im banke mogu na godinu dana odgoditi kreditne obveze, navodi se u zakonskom prijedlogu koji je pripremilo ministarstvo financija.

Zakonski prijedlog vlada je prihvatila na dopisnoj sjednici u utorak, a predviđa se da bi po hitnoj proceduri morao biti usvojen u četvrtak u parlamentu.
Između ostalog, prijedlogom se produžuju rokovi u kojima poduzeća moraju predati porezne obračune i godišnja izvješća o poslovanju, čime se gospodarski subjekti administrativno rasterećuju.

Isti zakonski prijedlog donosi i osiguravanje dodatnih sredstava u proračunu za mjere potrebne za vrijeme epidemije prije nego što se donese proračunski rebalans za ovu godinu. Vlada rebalans mora uputiti na prihvaćanje u parlament u roku ne dužem od 90 dana nakon što prestane izvanredna situacija izazvana epidemijom koronavirusa.

Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio je u utorak da će se problemi likvidnosti u poduzećima pogođenima krizom oko koronavirusa rješavati i osiguranjem kreditnih linija preko državne razvojno-izvozne banke SID u visini od 200 milijuna eura, u okviru ukupno 600 milijuna eura koliko će se namijeniti za posredno financiranje poduzeća preko banaka.

Slovenski zdravstveni sustav "nije bio spreman"

Slovenski zdravstveni sustav već godinama ima strukturne probleme koje su došle do izražaja u sadašnjoj epidemiji zaraze koronavirusom, za koji on uopće nije bio pripremljen, ocijenio je na konferenciji za novinare u utorak slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar.

- U startu smo osim toga podcijenili situaciju i zakasnili, zato su sada potrebne striktne mjere koje se čine radikalnima. Sada se svatko mora ponašati kao da je zaražen, kako bi zaštitio svoje bližnje i kako bi se spriječilo širenje zaraze, kazao je Gantar.

Po njegovim je riječima nova vlada koja je stupila na dužnost u subotu zatekla stanje u kojoj je zaštitnih sredstava i opreme za epidemiju bilo toliko malo da su sve rezerve bile dovoljne ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) za jedan jedini dan.

Zdravstveni sustav zato se sada reorganizira i prilagođava u hodu, kako bi se eksponencijalni rast novih potvrđenih slučajeva zaraze zaustavio i krvulja na grafu dnevnog rasta zaraza dovela u ravninu, naveo je Gantar.

Dodao je da se trenutno nezadovoljavajući broj opreme i zaštitnih sredstava dijeli vrlo racionalno i prema mogućnostima, ali da bi u nekoliko idućih dana situacija mogla biti dobrim dijelom poboljšana jer iz uvoza stižu naručene kirurške maske i maske za zdravstveno osoblje koje radi s bolesnima.

- Trenutno po službenim podacima imamo 275 zaraženih, no broj zaraženih vjerojatno je pet puta veći, kazao je Gantar. Oformit će se i "mobilne jedinice" koje će ugrožene osobe starije dobi moći testirati kod kuće ili u domovima umirovljenika.

U Sloveniji 273 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom, 20 više od jučer

U Sloveniji je do utorka u 14 sati potvrđeno ukupno 273 slučaja zaraze koronavirusom, a ukupno je do sada testirano 7587 osoba, objavila je popodne slovenska vlada, što je 20 slučajeva više nego jučer.

Prioritet u budućim mjerama koje će se poduzimati bit će zaštita najranjivijih skupina za vrijeme trajanja epidemije te osiguranje kako bi država, infrastruktura i gospodarstvo i u takvim uvjetima mogli funkcionirati, kazao je novi slovenski premijer Janez Janša nakon sastanka državnog vrha i kriznog stožera. Do sada poduzete mjere će se dograđivati u ovisnosti od razvoja situacije, u dogovoru s medicinskom strukom i odlukama EU-a, istaknuo je.

Janša je zahvalio medicinskom osoblju, lokalnim zajednicama i drugim čimbenicima na velikim naporima koje ulažu u provedbi mjera i usporavanju zaraze, a kritičan je bio prema prethodnoj vladi, ocijenivši da je njegova ekipa zatekla loše stanje. Među najvećim problemima naveo je nedostatak zaštitnih sredstava i opreme koje je njegova vlada zatekla, osobito maski i respiratora za bolnice, što je sada prioritet koji vlada rješava pa će u idućih nekoliko dana većina potrebne opreme biti nabavljena.

Zaštitna sredstva najprije će dobiti bolnice, domovi umirovljenika i oni koji rade s kupcima, a tek kad to bude osigurano moglo bi se doći u situaciju kad će se moći ublažavati sada donesene rigorozne mjere, kazao je Janša. Što se tiče testiranja na koronavirus, Janša je ocijenio da je problem što se s testiranjem počelo prekasno te da je s tim trebalo početi odmah nakon što je žarište postala susjedna Italija.

Krajem tjedna parlament bi po hitnom postupku, u drugoj fazi novih mjera vlade, trebao donijeti set zakona kako bi se olakšalo poslovanje poduzeća za vrijeme epidemije, kroz oslobađanje ili odgodu poreznih i drugih obveza, kako bi se zaštitila radna mjesta, a nakon toga će doći na red i "krovni zakon" za situaciju vezanu uz pandemiju virusa, a ovisan će biti o okruženju i odlukama Europske unije, izjavio je Janša.

- Sadašnja situacija u Sloveniji, Europi i svijetu neusporediva je s ikakvom drugom, poslije ove epidemije svijet će biti drukčiji, kazao je Janša.

Predsjednik Borut Pahor kazao je nakon sjednice stožera i državnog vrha kako je siguran da će Slovenija i nakon krize s koronavirusom izaći kao pobjednik i da će kriza prije ili kasnije završiti, dok je predsjednik parlamenta Igor Zorčič pozvao na političko jedinstvo koje treba održati. Za rasprave o tome što se propustilo učiniti dosta je vremena, sada moramo djelovati jedinstveno, kazao je Zorčič, član Stranke modernog centra (SMC), druge najveće stranke u vladajućoj koaliciji.

Predsjednik te stranke i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek rekao je da će Slovenija u idućih nekoliko dana dobiti dostatne količine kirurških maski i maski za rad medicinskog osoblja tipa 2 i 3, da će vlada osigurati da mala, velika i srednja poduzeća prežive krizu i recesiju i održe radna mjesta, no ocijenio je da sada nije aktualno pitanje zatvaranja nekih velikih kompanija, kako predlažu sindikati.

Kazao je da je većina poduzeća već osigurala da njihovi radnici na radnom mjestu budu zaštićeni od zaraze te kao primjer naveo proizvođača kućanskih aparata Gorenje.

U Sloveniji tri zaražena kritično

Slovenske vlasti prijete onima koji bi namjerno širili zarazu čak 15 godina zatvora. U Studiju 4 s novim informacijama javio se Robert Botteri, urednik Slovenske Mladine.

Najnovije današnje informacije o pandemiji koronavirusa pročitajte ovdje.

Kazao je kako je troje bolesnika u kritičnom stanju. Radi se o tri korisnika staračkog doma koje je zarazio liječnik koji je bio na skijanju u Italiji. Građani nisu obaviješteni o navodnoj kazni od 15 godina. Život u Sloveniji nije potpuna karantena, ali se ne može u Hrvatsku, dodao je. Kaže kako je u Sloveniji zaraženo nešto preko 6 tisuća ljudi jer su testiranja lanca mogućih zaraženih prestala. Moguće zaraženima se savjetuje samoizolacija, a pomaže se samo onima kojima je pomoć potrebna, rekao je Botteri.

Granice su praktički već  zatvorene, u Hrvatsku se ne može. Svi koji se vrate iz Hrvatske moraju u 14- dnevnu karantenu. Hrvati više ne dolaze u Sloveniju na posao, kaže Botteri. Dodaje kako trenutno nema potrebe za aktivacijom mobilne vojne bolnice. U Sloveniji je tek 30 zaraženih hospitalizirano, a infekcijska bolnica u Ljubljani ima mjesta za njih 150.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!