Dragan Nikolić iz Lavova za Dnevnik HTV-a: To zapravo i nisu pregovori već monolog onog koji je jači

07.03.2022.

19:35

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Dragan Nikolić iz Lavova

Dragan Nikolić iz Lavova

Foto: Dnevnik / HRT

Gradonačelnik Lavova, grada na zapadu Ukrajine s više od 700.000 stanovnika, poslijepodne je rekao da su zbrinuli 200.000 izbjeglica i zatražio međunarodnu pomoć. Rat bjesni i za sada nema naznaka da bi razaranje i patnje ljudi uskoro mogli prestati.  U Lavovu je već nekoliko dana novinar HRT-a Dragan Nikolić koji je za središnji Dnevnik HTV-a rekao kako se tamo gleda na diplomatske pokušaje da se zaustavi rat i na pregovore koji se vode između Rusa i Ukrajinaca.


- Kroz lavovski željeznički kolodvor dnevno prođe više od 50.000 izbjeglica i njihov put prema Zapadu, prelazak zapadne ukrajinske granice, zapravo će dugoročno destabilizirati srednje i istočne Europe i tamošnja društva. To je zapravo jedan od strateških ciljeva Putinove invazije na Ukrajinu. Kada s tim nesretnicima, a pričam dosta ovih dana s njima, i postavim pitanje tih mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine, gotovo svi kažu da ne očekuju ništa, ili da očekuju malo. No jedinstveni su u apelu prema Zapadu "zatvorite nebo na Ukrajinom". Znamo da se to neće dogoditi jer tada će zapravo jedan još uvijek regionalni rat prerasti u opći rat s nuklearnom velesilom, izvijestio je u središnjem Dnevniku HTV-a novinar Dragan Nikolić javljajući se uživo iz Lavova.

- U četvrtak bi se u turskoj Antaliji trebali sastati ministri vanjskih poslova ukrajinski Kuleba i ruski Lavrov, ali ja to doživljavam kao dio jedne travestije od pregovora jer sve ovo vrijeme nastavlja se, dok pregovori traju, nastavlja se bombardiranje, nastavljaju se napadi na ukrajinske civile, a Rusija zapravo pomiče fokus te invazije prema jugu gdje, čini mi se, gdje ostvaruje jedine vidljive pomake. To zapravo i nisu pregovori već monolog onog koji je jači, koji ima jače mišiće, koji će samosvjesno i samostalno za četiri dana izaći iz globalne internetske mreže. U tim pregovorima zapravo, parafrazirat ću, Rusija poručuje Ukrajini prestat ćemo s invazijom, i to Kremlj danas sarkastično poručuje, ako prihvatite da vam pišemo neki budući Ustav i zapravo na taj način onda Rusija utječe na suverenitet Ukrajine, dodao je Nikolić.

video thumb

- I Ukrajinci i Rusi, potvrđuju kako humanitarni koridori zapravo ne funkcioniraju. U ovom trenutku je došlo do operativnog zastoja u dostavi zapadne vojne pomoći ukrajinskoj vojsci i NATO će tu morati ubrzati koordinaciju ako ne želi da se taj problem poveća. Za to vrijeme predsjednik Zelenski traži uvođenje međunarodnog trgovinskog embarga Rusiji, ali Europska unija, koja nije jedinstvena ni oko mogućeg kandidacijskog statusa Ukrajine na tom eurointegracijskom putu, ne može se složiti ni oko nametanja sankcija u energetskom sektoru, koji još uvijek daje najveću količinu "kisika" ruskoj ekonomiji. Čuli ste Viktora Orbana, ali i Olafa Scholza, u čijoj je zemlji veleprodajna cijena plina jutros drastično skočila u svega nekoliko sati, na oko 335 eura za megavat satu. Drastično je skočila i cijena nafte, a znamo da i SAD i ukrajinski predsjednik Zelenski traže da Bruxelles uvede embargo barem na uvoz ruske nafte, rekao je Nikolić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!