Draghi: EU mora pozvati Rusiju da smanji napetosti s Ukrajinom

13:04 / 15.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Mario Draghi

Mario Draghi

Foto: Remo Casilli/File Photo / REUTERS

Europska unija mora pozvati Rusiju da hitno smanji napetosti s Ukrajinom, kad se čelnici EU-a sastanu u Bruxellesu u četvrtak, rekao je talijanski premijer Mario Draghi.

Obraćajući se talijanskom Zastupničkom domu prije ovotjednog samita EU-a, Draghi je rekao da blok "mora jednoglasno obnoviti svoju potporu suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine".

Ukrajina optužuje Rusiju za gomilanje oko 100.000 vojnika u pripremi za moguću vojnu ofenzivu, izazivajući bojazan da bi tinjajući sukob u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbasu mogao prerasti u otvoreni rat između susjeda.

Draghi je rekao da se EU također mora "nedvosmisleno izjasniti protiv toga da bjeloruski režim koristi migrante".

Tisuće migranata zaglavile su na istočnoj granici EU-a, u, kako EU kaže, krizi koju je Minsk proizveo distribucijom bjeloruskih viza na Bliskom istoku te dovozom migranata kako bi prešli granicu.

- Namjerno korištenje migranata za političke ciljeve je neprihvatljivo, rekao je Draghi u svom govoru u parlamentu.

Draghi je također rekao da je pojava vrlo zarazne omikron varijante koronavirusa pokazala da EU mora ubrzati svoje napore u opskrbi siromašnih zemalja cjepivom protiv covida-19.

Draghi je također rekao kako je siguran da će Rim ispuniti sve ciljeve politike dogovorene s EU-om za ovu godinu kako bi dobio zajmove i bespovratna sredstva iz Fonda za oporavak koji bi trebao pomoći zemljama da se oporave od pandemije covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!