14:22 / 26.08.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Draghi poziva G20 da "učini sve" u zaštiti prava Afganistanki

Draghi poziva G20 da "učini sve" u zaštiti prava Afganistanki

Draghi poziva G20 da "učini sve" u zaštiti prava Afganistanki

Foto: U.S. Air Force/Master Sgt. Donald R. Allen / via Reuters

Predsjednik talijanske vlade Mario Draghi pozvao je zemlje G20 da "učine sve što je u njihovoj moći" kako bi se zaštitila prava Afganistanki kojima "prijeti opasnost da ponovo postanu građani drugog reda" pod talibanskim režimom.

- Nemojmo se zavaravati: afganistanskim ženama i djevojkama prijeti neposredna opasnost gubitka slobode i dostojanstva te povratka u težak položaj u kakvom su bile prije dvadeset godina, istaknuo je Draghi čija zemlja predsjeda G20.

- One bi mogle ponovo biti građani drugog reda, žrtve nasilja i sustavne diskriminacije, samo zbog svog spola, istaknuo je u poruci upućenoj prvoj ministarskoj konferenciji G20 o pravima žena održanoj u Santa Margheriti Ligureu, na sjeveru.

Zemlje G20 "moraju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi afganistanske žene očuvale svoje temeljne slobode i prava, napose pravo na školovanje. Napredak ostvaren u zadnjih dvadeset godina mora se očuvati", istaknuo je Draghi.

- Ne možemo zatvarati oči i ne želimo to, istaknula je Elena Bonetti, ministrica za ravnopravnost i obitelj koja je predsjedala sastankom i dodala: Ne možemo dopustiti oduzimanje temeljnih prava, nasilje i zlouporabe.

Nakon preuzimanja vlasti 15. kolovoza talibani pokušavaju uvjeriti javnost da su se promijenili, tvrdeći da će jamčiti prava žena "poštujući islamska načela" te da će se one moći školovati i raditi.

No mnogi Afganistanci i predstavnici međunarodne zajednice ne skrivaju svoju sumnju u ta obećanja.

Ženama je u prošlom talibanskom režimu od 1996. do 2002. bilo zabranjeno izlaziti bez muške pratnje i raditi, a djevojkama ići u školu. Žene optužene za preljub bile su šibane i kamenovane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!