22:09 / 12.09.2020.

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik 3/B.A./HRT

Drama i nasilje na ženskom maršu u Minsku

Foto: Tut.By/Handout via REUTERS

Foto: Tut.By/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Brutalni bjeloruski policajci pokušali su razjuriti okupljene, no neočekivano su naišli na žestok otpor.
U Minsku drama i nasilje na ženskom maršu protiv autoritarnog vođe Aleksandra Lukašenka. Brutalni bjeloruski policajci pokušali su razjuriti okupljene, no neočekivano su naišli na žestok otpor.

Na ulicama glavnog bjeloruskog grada okupilo se najmanje 5000 prosvjednika, većinom žena koje su pozivale Lukašenka na ostavku te puštanje na slobodu uhićene oporbene čelnice Marije Kolesnikove.

- Mi više jednostavno ne možemo mirno sjediti i gledati što se događa u našoj zemlji. Ako danas ne izađemo na ulice, sutra će naša djeca živjeti kao robovi, rekla je prosvjednica Daria.

Policija ih je pokušala rastjerati, no Bjeloruskinje su pokazale hrabrost i suprotstavile se interventnim snagama. Na pojedinim mjestima spriječile su uhićenja svojih čelnica.

Tridesetosmogodišnja Marija Kolesnikova postala je ključna oporbena ličnost nakon što su ostali oporbeni političari zatvoreni ili su protjerani iz zemlje, među njima i Svjetlana Tihanovska, Lukašenkova protukandidatkinja na izborima.

- Naša Marija nije prekršila ni jedan zakon, već je smirivala Bjeloruse i više puta ponavljala da je potrebno postupiti u skladu sa zakonom. Dakle, i vi se ponašajte u skladu sa zakonom - pustite našu Mašu!, poručila je Tatiana Khomich, sestra uhićene Marije Kolesnikove.

Od predsjedničkih izbora 9. kolovoza prosvjeduje se gotovo svakodnevno protiv lažiranja izbornih rezultata i brutalne represije koja je slijedila. Lukašenko, koji je na vlasti već 26 godina, odbija dijalog s oporbom i ponavljanje izbora te za sve optužuje Zapad koji ga, kako tvrdi, urotom želi srušiti s vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!