Zatvorena birališta u Brazilu

30.10.2022.

Zadnja izmjena 21:59

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Brazilski predsjednički kandidati

Brazilski predsjednički kandidati

Foto: Ricardo Moraes / REUTERS

Zatvorena su birališta na najpolariziranijim izborima u Brazilu u posljednje vrijeme, na kojima su se sukobili krajnje desničarski sadašnji predsjednik Jair Bolsonaro i ljevičarski bivši čelnik Luiz Inacio Lula da Silva.


Očekuje se da će početni zbroj glasova dati prednost Bolsonaru, bez obzira na konačni rezultat, budući da Lulina Radnička stranka dobiva jaču potporu u regijama koje sporije objavljuju rezultate.

Izbori služe kao referendum o dvjema potpuno različitim i žestoko suprotstavljenim vizijama budućnosti Brazila.

Bolsonaro je obećao da će konsolidirati oštar zaokret udesno u brazilskoj politici nakon predsjedničkog mandata koji je svjedočio jednom od najsmrtonosnijih svjetskih izbijanja pandemije covida-19 i široko rasprostranjenom krčenju šuma u amazonskom bazenu.

Lula obećava veću društvenu i ekološku odgovornost, pozivajući se na rastući prosperitet svog predsjedničkog mandata 2003.-2010., prije nego što su korupcijski skandali ocrnili njegovu Radničku stranku.

Oko 120 milijuna birača bilo je pozvano dati svoj glas u elektroničke glasačke strojeve koje je Bolsonaro bez dokaza kritizirao kao sklone prijevarama, izazivajući zabrinutost da možda neće priznati poraz, slijedeći primjer svog ideološkog saveznika, bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

To je dodatno pojačalo napetosti na najpolariziranijim izborima u Brazilu od njegova povratka demokraciji 1985. nakon vojne diktature protiv koje se Lula, bivši sindikalni čelnik, borio, a Bolsonaro, bivši vojni časnik, priziva s nostalgijom.


Predsjednički izbori u Brazilu: Lula uvjeren "u pobjedu demokracije"

Kandidat ljevice za predsjednika Brazila, Luiz Inacio Lula da Silva, rekao je da je "uvjeren u pobjedu demokracije", u nedjelju ujutro na biralištu gdje je glasao u drugome krugu predsjedničkih izbora nedugo nakon svog suparnika, krajnje desno orijentiranog kandidata u odlasku Jaira Bolsonara.

Odjeven u bijelu košulju dugih rukava Lula (77) je glasao u Sao Bernardo do Campu, gradu na jugoistoku zemlje u kojemu je počeo političku karijeru kao sindikalni vođa.

Novinarima je rekao kako se nada da će ishod glasanja, čiji je on favorit, "vratiti mir među Brazilce, na kraju izrazito polarizirane kampanje.

Prije njega u Rio de Janeiru je glasao i dosadašnji brazilski predsjednik Bolsonaro koji je rekao da "večeras pobjeđujemo".

- Ili bolje rečeno, večeras pobjeđuje Brazil, dodao je, došavši na glasanje odjeven u majicu u bojama brazilske zastave, žutoj i zelenoj.

Biračka mjesta otvorena su u 8,00 sati po lokalnom vremenu (11,00 GMT) u Brazilu gdje je 156 milijuna birača pozvano da odluči između Bolsonara i Lule.

Zatvaraju se u 17,00 sati (20,00 GMT), a rezultati će biti poznati nekoliko sati kasnije.

Brazil: Polemika zbog policijskog zaustavljanja autobusa s biračima

Predsjednik brazilskog Visokog izbornog suda (TSE) odlučio je da se uklone zaustavne rampe koje je postavila savezna prometna policija (PRF) a "usporavale su dolazak" na birališta za predsjedničke izbore, što je ljevica nazvala sramotnim.

- Odlučeno je da se te operacije ukidaju kako birači ne bi kasnili" na birališta, rekao je Alexandre Moraes, predsjednik TSE-a, na tiskovnoj konferenciji, sat prije zatvaranja birališta.

Čelnici Radničke stranke (PT, ljevica) objavili su na društvenim mrežama brojne video snimke autobusa s biračima koji stoje, napose u ruralnim područjima na sjeveroistoku, izbornoj bazi bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve (2003.-2010.).

- Nedopustivo je to što se upravo događa u Sjeveroistočnoj pokrajini, upozorio je Lula, kojemu ankete daju veće izglede, na Telegramu.

No Moraes je rekao da se "nijedan autobus nije vratio natrag i svi su birači mogli glasati".og Christian Lynch.

Većina predizbornih anketa daje prednost da Silvi, no...

Obojica su dobro poznati političari koji svojim potpuno oprečnim stajalištima izazivaju podjele. Većina predizbornih anketa daje prednost da Silvi, no analitičari upozoravaju da je znatno podcijenjena popularnost sadašnjeg predsjednika.

- Brazil nije zaslužio predsjednika poput Bolsonaroa. On ne predstavlja ni nas ni brazilski narod. Sramotno je to što se dogodilo u Brazilu, poručuje pristaša Luiza Inacija Lule da Silve.

Bruno Oliviera, pristaša Jaira Bolsonaroa, smatra da situacija nakon pandemije polako ide nabolje, i to samo zahvaljujući Bolsonarou i njegovoj vladi.

video thumb

Obojica kandidata su dobro poznate političke figure koje izazivaju podjele, strasti i odbojnost.

Izbori će odlučiti hoće li četvrta najveća demokracija u svijetu ostati na istom kursu krajnje desnih politika ili će na mjesto šefa države vratiti ljevičara i, u potonjem slučaju, hoće li Bolsonaro prihvatiti poraz.

Glasa se elektronički, konačni rezultat je uglavnom dostupan isti dan već nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Većina predizbornih anketa daje prednost da Silvi, poznatijem kao Lula, no politički analitičari su se složili da je utrka postala tješnjom u posljednjih nekoliko tjedana.

Mjesecima se činilo da da Silva ide prema sigurnoj pobjedi dok je izazivao nostalgiju za svojim mandatom između 2003. i 2010., kada je brazilsko gospodarsko cvjetalo, a socijalna pomoć pomogla desecima milijuna da pređu u srednju klasu.

U prvom krugu izbora 2. listopada da Silva je bio prvi po broju osvojenih glasova među 11 kandidata s 48% glasova, Bolsonaro je bio drugi s 43%, što pokazuje da su predizborne ankete značajno podcijenile popularnost trenutnog predsjednika.

Mnogi Brazilci podupiru Bolsonarovu obranu konzervativnih društvenih vrijednosti i prikupio je podršku sa širokim državnim ulaganjima.

Kandidati u Brazilu koji završe prvi u prvom krugu izbora uglavnom pobijede i u drugom krugu.

No, politolog Rodrigo Prando je rekao da je kampanja toliko netipična da se ne može isključiti mogućnost Bolsonarove pobjede.

Predsjednik je osigurao podršku guvernera triju najmnogoljudnijih saveznih pokrajina, a njegovu su politički saveznici ostvarili veoma dobre rezultate u utrkama za parlament.

- Politički gledano, Bolsonaro je snažniji nego što se mislilo. Matematički, Lula je u prednosti, rekao je Prando, profesor na sveučilištu u Sao Paulu.

Kandidati su predstavili malo prijedloga za budućnost zemlje osim što su potvrdili da će nastaviti s velikim programom socijalne pomoći za siromašne unatoč veoma ograničenom fiskalnom prostoru u budućnosti.

Kritizirali su jedan drugoga i pokrenuli kampanje blaćenja na internetu, pri čemu je značajno više napada dolazilo iz Bolsonarovog stožera.

Bolsonaro je bez dokaza tvrdio da bi da Silvin povratak na vlast uveo komunizam, legalizaciju droga, pobačaj i progon crkava.

Da Silva se usredotočio na Bolsonarovo upravljanje pandemijom COVID-19, koje su mnogi kritizirali, i rekao da se predsjednik nije uspio pobrinuti za najpotrebitije članove društva.

Prikazao je Bolsonara kao protivnika Amazonske prašume, s obzirom na to da je oslabio agencije za očuvanje okoliša i omogućio rekordnu deforestaciju.

U drugom krugu izbora, također će se odlučivati o guvernerima 12 saveznih pokrajina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!