07:31 / 26.01.2018.

Autor: HRT

Drugi krug predsjedničkih izbora u Češkoj

-

-

Foto: - / -

Oko 8,4 milijuna birača odlučit će hoće li zemlju nastaviti voditi sadašnji predsjednik Miloš Zeman ili neovisni kandidat Jiri Drahoš.
Počeo je drugi krug predsjedničkih izbora u Češkoj i trajat će dva dana. Oko 8,4 milijuna birača odlučit će hoće li zemlju nastaviti voditi sadašnji predsjednik Miloš Zeman ili neovisni kandidat Jiri Drahoš.

U prvom krugu izbora Zeman je osvojio 38,6 posto glasovna, a Drahoš 26,6.
Zeman (73) vodio je kampanju na platformi protivljenja imigraciji i zauzimao se za sazivanje referenduma o izlasku zemlje iz EU-a, premda sam podržava članstvo u Uniji. Jiri Drahoš profesor je kemije i dva puta predsjednik Češke akademije znanosti. Nov u politici, Drahoš (68) želi preokrenuti trend polarizacije češkog društva.

Većina kandidata koji su izgubili u prvom krugu glasanja podržali su Drahoša, koji se nada ujediniti liberalne prozapadne češke glasače koje odbija Zemanov povremeno vulgaran stil i okrenutost Rusiji i Kini.

Ankete predviđaju tijesnu utrku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!