09:50 / 02.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Državni tajnik Georgije moli Trumpa da prestane s retorikom o izbornoj prijevari

Foto: REUTERS/Chris Aluka Berry

Foto: REUTERS/Chris Aluka Berry

Foto: - / REUTERS

Prestanite inspirirati ljude da čine potencijalno nasilje. Netko će nastradati, netko će biti ustrijeljen, netko će biti ubijen, rekao je Sterling.
Visoki izborni dužnosnik iz Georgije je zamolio američkog predsjednika Donalda Trumpa da svojim neutemeljenim tvrdnjama o lažiranju izbornih rezultata "prestane inspirirati ljude da čine potencijalno nasilje".

➡️ Oglasio se Biden: Amerika se vraća, spremna je preuzeti globalno vodstvo

Gabriel Sterling, voditelj državnih glasačkih sustava, rekao je da su prijetnje poslije izbora postale toliko intenzivne da su policajci raspoređeni ispred njegove kuće.

- Učini nešto @BrianKempGA. Dopustio si prijevaru u državi, Trump je uputio tvit guverneru Georgije, Brianu Kempu. "Moramo provjeriti potpise i prebrojiti potpisane kuverte uz izborne listiće. I onda poništiti izbore. Neće biti potrebno. Svi ćemo pobijediti!"

Sterling (republikanac) je također rekao da je supruga državnog tajnika Georgije, Brada Raffenspergera, na mobitel dobivala "prijetnje seksualnog sadržaja", a mladi suradnik primao je prijetnje smrću nakon što su lažne poruke da je uhvaćen u prijevari postale viralne.

Državni tajnik Georgije, Brad Raffensperger, republikanac, rekao je kako nema dokaza o tome da je bilo veće prijevare na izborima 3. studenog.

- Prestanite inspirirati ljude da čine potencijalno nasilje. Netko će nastradati, netko će biti ustrijeljen, netko će biti ubijen, rekao je Sterling.

- Sve je otišlo predaleko, dodaje, mora prestati.

Prošli tjedan, Trump je javno oslovio Raffenspergera kao "neprijatelja naroda."

Georgia, koja tradicionalno glasuje za republikance, imat će dva simultana izborna kruga za Senat u siječnju. Ishod ovih izbora odredit će koja će politička stranka, demokrati ili republikanci, kontrolirati američki Senat nakon što dođe do Bidenove inauguracije.

Trumpov tvit daje naslutiti, da nije bilo glasačke prijevare koju navodi, da bi republikanski kandidat Georgije za Senat osvojio izbore s tolikom prednošću da bi izbori u siječnju bili nepotrebni.

Kemp i Raffensperger objavili su izborne rezultate prije više od tjedan dana, potvrdivši da je Biden osvojio zemlju s malo više od 12.000 glasova.

Trumpova kampanja pokrenula je brojne tužbe u ključnim državama kako bi došlo do promjene izbornog rezultata, no gotovo sve su odbačene zbog nedostatka dokaza.

Sudski i izborni službenici nisu vidjeli dokaze koji potvrđuju Trumpove tvrdnje, a to ne vidi ni ministarstvo pravosuđa, prema riječima državnog odvjetnika Williama Barra, dužnosnika koji je odan Trumpu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!