09:10 / 11.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Duterte čestitao novinarki Mariji Ressi na Nobelovoj nagradi

Prosvjed protiv Duertea

Prosvjed protiv Duertea

Foto: Carlo Falk / Shutterstock

Ured filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea čestitao je novinarki Mariji Ressi na Nobelovoj nagradi za mir, izrazivši zadovoljstvo te je nazvavši "filipinskom pobjedom".

Ressa, osnivačica neovisnog filipinskog portala Rappler, nagradu dijeli s Dmitrijem Muratovom, a dobili su je za razotkrivanje korupcije i loše vladavine na Filipinima i u Rusiji, naveo je Norveški odbor, u znak podrške slobodi govora koja je ugrožena diljem svijeta.

Izvještavanje Rapplera uključuje pomno praćenje smrtonosnog Duterteova rata protiv droge i niz istraživačkih izvještaja o vladinoj strategiji da iskoristi blogere da prošire bijes među online pristašama koji prijete i diskreditiraju Duterteove kritičare.

Ressa je bila meta intenzivnih kampanja mržnje na društvenim mrežama koje su provodili pristaše filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, a čiji je cilj bio uništiti njezinu i Rapplerovu vjerodostojnost.

Odgovarajući na pitanje o tome što nagrada znači za vladu, glasnogovornik predsjednika Harry Roque na redovitoj konferenciji za novinare rekao je: "To je pobjeda jedne Filipinke i jako smo sretni zbog toga".

- Naravno da je istina da postoje pojedinci koji smatraju da Maria Ressa još mora očistiti svoje ime pred sudom, rekao je u prvom komentaru na dodjelu u petak iz Duterteova kampa.

Nagradu su pozdravili mnogi na Filipinima, a kritičari su rekli da je to prijekor Duterteu, čestom kritičaru Rapplera. Upitana u ponedjeljak koja bi bila njezina poruka Duterteu, Ressa ga je pozvala da ne slijedi pristup "podijeli pa zavladaj".

- Preklinjem vas, ujedinite ovu zemlju. Nemojte nas razdvajati", rekla je u intervjuu za informativni kanal ANC.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!