14:46 / 08.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Đukanović će predložiti Zdravka Krivokapića za mandatara nove crnogorske vlade

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Foto: - / REUTERS

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, priopćio je da će crnogorskom parlamentu predložiti da mandatar za sastav nove vlade bude Zdravko Krivokapić, čelnik prosrpske koalicije Za budućnost Crne Gore.
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, priopćio je da će crnogorskom parlamentu predložiti da mandatar za sastav nove vlade bude Zdravko Krivokapić, čelnik prosrpske koalicije Za budućnost Crne Gore.  

➡️ Službeni rezultati potvrdili pobjedu oporbe i odlazak Đukanovića s vlasti

Đukanović je prethodno održao konzultacije sa čelnicima triju koalicija koje su na parlamentarnim izborima održanim krajem kolovoza osvojili većinu, Zdravkom Krivokapićem, Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem.

Obavio sam konzultacije. Prijedlog ću uputiti skupštini. Odao sam priznanje za sporazum koji su potpisali predstavnici triju koalicija. Izborni proces i tranzicija vlasti potvrda je uspješnosti politike u prethodnom periodu. Izgradnja institucija i vladavina prava je najbolji put za prevladavanje podjela, kazao je nakon konzultacija Đukanović novinarima.

On je istaknuo da je Crna Gora jedina republika bivše Jugoslavije gdje nije bilo ratova, te je podsjetio da je za vrijeme 30-godišnje vladavine njegove Demokratske partije socijalista ta država obnovila neovisnost i postala članica NATO-a.

Stranke koje nisu do sada bile vlast, sada će biti. Ne smijemo dozvoliti da bilo koja vlast ugrožava vitalne interese Crne Gore. Dosadašnja vlada preduzimala je kvalitetne poteze. Nadam se da će nova vlada nastaviti raditi na stvaranju uvjeta za privlačenje stranih investicija, rekao je Đukanović.

Obraćajući se novinarima, Zdravko krivokpaić je rekao da će do 8. studenog crnogorskom parlamentu ponuditi prijedlog nove vlade, te da smatra da je današnji dan još jedan dan pobjede demokracije.

- Svi trebaju znati da je narodna pobjeda doživjela formaliziranje. Ovo je samo još jedan dokaz unapređenja političke kulture. Imali smo otvoren, jasan, konkretan odgovor gospodina predsjednika Đukanovića. On je sa svojim ovlastima mogao praviti drugu kombinatoriku, rekao je Krivokapić

On je istaknuo da će ponoviti pozive svim strankama nacionalnih manjina u Crnoj Gori da učestvuju u formiranju vlade i da tako, kako je kazao, daju doprinos.

- Ovo nije posao da radi koalicija koju predstavljam, nego svi mi zajedno, nama je najvažnije da budućnost Crne Gore bude drugačija, kazao je Krivokapić.

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da se radilo o sadržajnom sastanku u interesu svih građana, te da kao predsjednik crnogorskgo parlamenta s nestrpljenjem očekuje sastav Vlade, dok je čelnik platforme "Crno na bijelo" Dritan Abazović rekao da je današnji dan dokaz da je crnogorsko "društvo zrelije nego što smo mislili".

- Građani trebaju biti relaksirani. Dobili smo obećanje da neće biti opstrukcija. Ne trebaju nam svađe... Danas je veliki dan za Crnu Goru nakon povijesnih promjena. Bez obzira na podjele, možemo iskoračiti. Ja sam siguran da će nova vlada raditi u interesu građana, rekao je Abazović.

Prosrpska koalicija Za budućnost Crne Gore, okupljena uz posredovanje Srpske pravoslavne crkve nakon parlamentarnih izbora, s dvije građanske koalicije Mir je naša nacija, i Crno na bijelo, postigla je postizborni dogovor o formiranju vlasti, koji su popratili sporazumom u kojem su se obavezali da neće mijenjati državne simbole Crne Gore, da će zadržati njezin vanjskopolitički smjer i da neće potezati pitanje poništenja priznanja Kosova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!