08:35 / 15.04.2018.

Autor: M.M./HRT/Hina

Đukanović izabran za predsjednika Crne Gore u prvom krugu

-

-

Foto: - / -

U Crnoj Gori otvorena su birališta za sedme predsjedničke izbore od uvođenja višestranačja u toj zemlji, a treće otkad je neovisna država.
Kandidat i čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izabran je u prvom krugu za novog predsjednika Crne Gore, objavila je njegova stranka. "Ne postoji mogućnost da rezultati budu dovedeni u pitanje", objavio je dužnosnik DPS-a Miloš Nikolić novinarima u sjedištu stranke.

Prema preliminarnim rezultatima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na temelju 90 posto prebrojanih glasova, Milo Đukanović je osvojio 53,9 posto glasova. Kandidat jednog dijela oporbe Mladen Bojanić osvojio je 33,4 posto, a kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović 8,1 posto. Ostali kandidati dobili su ispod tri posto glasova. Prema podacima CDT-a na izborima je glasalo 64 posto birača.

Aktualni predsjednik Filip Vujanović zaželio je svom nasljedniku da u njegovom mandatu Crna Gora uđe u Europsku uniju. "Želim iskazati zadovoljstvo da je u mojem mandatu Crna Gora obnovila državnost i ušla u NATO i predstavljala partnera EU-u. Želim svom nasljedniku da Crna Gora u njegovom mandatu uđe u EU i da ostvari sve ono što je obećavao i što je projekcija njegovog državnog djelovanja", kazao je Vujanović. Zaželio je i uspjehe na gospodarskom planu, više investicija, nova radna mjesta, bolje plaće i mirovine. "Kao i bolji ugled Crne Gore, kakav ona povijesno i zaslužuje, rekao je Vujanović.

Protekla izborna kampanja predstavlja iskorak u pogledu neke nove demokratske kulture u Crnoj Gori, i potvrđuje da se ona postojano kreće putem usvajanja europskih demokratskih standard, ocijenio je predsjednički kandidat Milo Đukanović. Njegov protivnik, kandidat Mladen Bojanić kazao je da očekuje pobjedu i pozvao je građane da osmijehom i olovkom pobijede autokrata koji Crnu Goru hoće uvesti u diktaturu.

Do sada jedina kandidatkinja za predsjednicu, Draginja Vuksanović poručila je da danas ulazi proljeće u sve domove crnogorskih  građana i da će konačno svanuti Crnoj Gori. U utrci su i čelnik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač, predstavnik skupine birača Građanska akcijaVasilije Miličković, kandidat Srpske koalicije Dobrilo Dedeić, te Marko Milačić iz Prave Crne Gore.Đukanoviću je anketa Centra za demokratsku tranziciju dala 50,6 posto glasova i izglede za pobjedu u prvom krugu. Drugi po broju glasova prema anketama mogao bi biti Bojanić, koji dobiva 35 posto, dok su svi drugi ispod 10 posto. Registrirano je oko 530.000 glasača, a izbore će pratiti više od tisuću domaćih i stranih promatrača.

O dosadašnjem načinu vladanja Mila Đukanovića, za koji se može reći kako ima obilježja autoritarnosti, te značenju stabilnosti Crne Gore za europski jugoistok u Temi dana govorili su dekan veleučilišta Vern Vlatko Cvrtila, te iz Podgorice knjiženik i politički analitičar Milorad Mijo Popović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!