Đukanović uzima titulu počasnog predsjednika i ne napušta Crnu Goru

19.05.2023.

14:53

Autor: Hina/HRT/T.S.

Đukanović ne namjerava napustiti zemlju

Đukanović ne namjerava napustiti zemlju

Foto: Antonio Ahel / PIXSELL

Predsjednik Crne Gore u odlasku Milo Đukanović rekao je u petak, na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare u ulozi predsjednika, da će nakon prestanka dužnosti zatražiti status počasnog predsjednika te države te da ne namjerava napustiti zemlju.


Đukanović je početkom travnja uvjerljivo poražen u drugom krugu predsjedničkih izbora od Jakova Milatovića, čelnika Pokreta Europa sad.

Završavam danas mandat aktivnog predsjednika. Zakonom o predsjedniku je predviđena mogućnost da tijekom sljedećih pet godina uživam status ranijeg predsjednika. Koristit ću tu zakonsku mogućnost, rekao je Đukanović.  

Funkcija počasnog predsjednika predviđa, između ostalog, zaradu od 70 posto predsjedničke plaće narednih pet godina, što je oko 1500 eura, korištenje ureda, jednog savjetnika i službenika za administrativne i tehničke poslove, kao i pravo na upotrebu službenog automobila s vozačem ili bez njega, te pravo na osobno osiguranje prema procjeni nadležnih sigurnosnih službi. 

Đukanović je rekao i da nije točna informacija koja se ranije pojavila u crnogorskim medijima da se planira preseliti u Ujedinjene Arapske Emirate. 

Nisam nijednog trenutka svog života razmišljao seliti iz Crne Gore. Crna Gora je moja cjeloživotna adresa, rekao je Đukanović najavivši da se u idućem razdoblju planira baviti osobnom biznisom, ali da se neće potpuno isključiti iz političkog djelovanja svoje stranke, Demokratske partije socijalista.  

Ustvrdivši kako je "posvetio život europskom razvoju Crne Gore, Đukanović je podsjetio da se povukao s mjesta čelnika stranke, ali da će je nastaviti podržavati.  

- Nemam namjeru mijenjati stranački dres. Ja sam uvjereni pripadnik politike proeuropskog razvoja Crne Gore i nastavit ću podržavati stranku na čijem sam bio čelu, rekao je Đukanović. 

Đukanović: Povijest će me pravilno vrednovati 


Na pitanje o tome kako će ga povijest pamtiti, kao autokratu ili reformatora, Đukanović je rekao da nema sumnje da će to povijest pravilno vrednovati. 

Politika se danas svodi na plitkoumni populizam, ali ja sam uvjeren da to neće biti trajno stanje, jer bi onda ovaj svijet završio u kataklizmi, istaknuo je Đukanović. 

Milo Đukanović duže je od tri desetljeća bio je na vlasti u Crnoj Gori, na pozicijama predsjednika i premijera. 

U drugom krugu predsjedničkih izbora početkom 2.travnja uvjerljivo je poražen od Jakova Milatovića, mladog čelnika Pokreta Europa sad, rastuće političke stranke centra u Crnoj Gori, koja je nastala iz prve vlade formirane nakon parlamentarnih izbora 2020., kada je Đukanovićev DPS prvi puta poražen na izborima.  

Inauguracija novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića održat će se subotu u crnogorskom parlamentu, a prisustvovat će joj i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, zajedno s većinom predsjednika zemalja regije. Sudjelovanje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića još uvijek nije službeno potvrđeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!