Đukanović: Zahvalan sam na pažnji koju je Hrvatska poklanja EU perspektivi Zapadnog Balkana

22.06.2020.

09:59

Autor: I.D./Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

default error photo
Službeni posjet Predsjednika Republike započeo je u ponedjeljak svečanim dočekom u rezidenciji predsjednika Crne Gore u Cetinju.
Na poziv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u dvodnevnom službenom posjetu Crnoj Gori.

Službeni posjet Predsjednika Republike započeo je u ponedjeljak svečanim dočekom u rezidenciji predsjednika Crne Gore u Cetinju. Nakon tête-à-tête susreta predsjednici Milanović i Đukanović obratili su se okupljenim novinarima.

- Kazao sam predsjedniku da sam vrlo zahvalan na pažnji koju je Hrvatska tijekom svog predsjedavanja poklonila Europskoj perspektivi Zapadnog Balkana, rekao je nakon pozdrava dobrodošlice predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Dodao je kako je uvjeren da je ovaj posjet Zorana Milanovića nešto što je itekako dragocjeno za Crnu Goru i da će u konačnici biti doprinos još kvalitetnijim međudržavnim odnosima.

- Drago mi je da sam u Crnoj Gori, a posebno mi je drago da sam u Cetinju nakon 39 godina, kazao je predsjednik RH Zoran Milanović i dodao kako mu je drago da na ovakav način može dati podršku Crnogorskom ulasku u EU što je prije moguće.

- Nama je u interesu da svi naši susjedi budu u tom društvu. Crna Gora je najbliže, zato što je najbliže u ovom trenutku. Voljeli bismo da su i drugi, ali nisu toliko, rekao je predsjednik Milanović.

- U interesu nam je ne samo radi nekakvog prijateljstva - to je također važna stvar - nego naprosto što želimo imati predvidive susjede, a u međudržavnim odnosima predvidivost ne znači dosada. U nekim drugim odnosima kada je netko predvidi - dosadan je. A u odnosima među državama biti predvidiv znači da znaš s kim imaš posla, dodao je Milanović.

Želi, kazao je, da tako i druge države gledaju Hrvatsku.

- To je vladavina prava, to je otvoreno društvo, bez obzira na manje razlike među državama u EU, ali pravac je taj. To su slobodni i neovisni mediji, to je neovisno sudstvo, to je na kraju krajeva, ili možda prije svega, neovisna istraživačka akademija i sveučilište, to je ono što resi prave demokracije i jednom kada se tim vještinama ovlada, a to je teško, i ne kažem da je moja država u tome uspjela u potpunosti, onda je na neki način, ja bih rekao, povijesno i uspjeh tu dokazan. I to je društvo u kojem ćemo rado vidjeti Crnu Goru što prije, rekao je Milanović.

- Okolnosti su takve da će Crna Gora biti vjerojatno prva država koja će ući u EU u nekakvom sljedećem dohvatljivom i vidljivom razdoblju, dodao je predsjednik Milanović.

Milanović: Neću pričati ništa o koroni

- Neću pričati ništa o koroni. Mislim da će prestati onda kada prestanemo o njoj pričati. Vraćati se ona još, bit će tu među nama, stavljat ćemo maske, ponašat ćemo se manje ili više odgovorno ili jako ne odgovorno, nastojati da smo među ovima prvima, a ne ovim drugima. Ekonomska šteta će biti ekstremna za sve nas - i za Hrvatsku i za sve susjedne države, rekao je Milanović.

Tako da, dodao je, vidjet ćemo što će biti iduće godine.

"Došao sam dati podršku Europskom putu Crne Gore"

- Još jednom, izbori su u Crnoj Gori vrlo brzo. Nisam ovdje došao  navijati ni za koga. Došao sam dati podršku Europskom putu Crne Gore. A taj put ima svoja pravila. A koja su to pravila - to znate i to neću ponavljati. Mislim da je većina društva u Crnoj Gori toga potpuno svjesna. I nadam se da će moj sljedeći dolazak, u nekakvom razumnom roku, ne 39 godina, biti u potpuno Europsku Crnu Goru, rekao je Zoran Milanović i dodao:

- Jer, kažem, za to su uvjeti ovdje skoro pa ispunjeni, a ovo što preostaje - preostaju pregovori i natezanja s Europskom komisijom i s nekim članicama koje će tražiti svoje i tu ćemo mi pomoći koliko budemo mogli.

Milanović je zahvalio na gostoprimstvu i kazao da razgovore nastavljaju i sutra.

- Radujem se ustvari suradnji koja se nastavlja nakon niza godina, zaključio je predsjednik Milanović.

U službeni dvodnevni posjet Crnoj Gori predsjednik Milanović odlučio je doputovati brodom.

- Predsjednik Milanović brodom Hrvatske ratne mornarice Omiš oko 13 sati pristao je u Crnogorsku luku Tivat. Za plovidbu se odlučio kako bi naglasio hrvatsku pomorsku tradiciju, pomorsku komponentu suradnje dviju zemalja, a usput je predstavio i hrvatski proizvod, jer ovaj obalni ophodni brod napravljen je u našem brodogradilištu Brodosplit, izvijestio je za Dnevnik HRT-a reporter Gordan Žvanović.

Nakon toga otišao je u Cetinje gdje su se dvojica predsjednika založila za daljnje jačanje suradnje, potvrdili su dobru suradnju u kontekstu NATO-a.

Sastanak s Markovićem i predstavnicima hrvatskih tvrtki

Prvi dan dvodnevnog posjeta Crnoj Gori Milanović je završio sastankom s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem te s predstavnicima hrvatskih tvrtki u Podgorici.

Hrvatska i Crna Gora, susjedne i prijateljske zemlje i saveznice u NATO-u njeguju odlične međusobne odnose ne dopuštajući da neka otvorena pitanja prošlosti naruše duh suradnje i stabilnosti, navodi se u priopćenju iz ureda crnogorskog premijera u ponedjeljak navečer nakon sastanka u Podgorici.

Počašćeni smo i činjenicom da ste odabrali Crnu Goru kao drugu državu u koju službeno dolazite kao predsjednik Hrvatske. To ne vidimo samo kao gestu prijateljstva već i kao poruku nastavka suštinske podrške našem europskom putu, stoji u priopćenju ureda crnogorskog premijera.

Marković je zahvalio hrvatskim dužnosnicima i hrvatskom narodu na snažnoj i kontinuiranoj podršci Crnoj Gori u integraciji u NATO i Europsku uniju.

Predsjednik Milanović se nešto ranije susreo s predstavnicima petnaestak hrvatskih tvrtki koje posluju u Crnoj Gori, među kojima su Ledo, CMX, Podravka i INA.

Predstavljajući gospodarstvenike, veleposlanik Veselko Grubišić rekao je da su njihove tvrtke prošle godine uvezle iz Hrvatske u Crnu Goru robu vrijednu nešto preko milijardu i pol kuna, odnosno preko 200 milijuna eura.

Za utorak Milanović ima na dnevnom redu sastanak s predsjednikom crnogorske skupštine Ivanom Brajovićem te delegacijom Hrvata u Crnoj Gori. S crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru, prisustvovat će tradicionalnom kolu Bokeljske mornarice, obići Katedralu i posjetiti Kotorsku biskupiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!