19:40 / 17.04.2022.

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/HRT

Đurin: Papa poziva na toliko stvari koje smo pozvani živjeti

Marko Đurin, rektor Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu

Marko Đurin, rektor Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu

Foto: Dnevnik / HRT

Tradicionalno, papa Franjo u Vatikanu je predvodio svečano euharistijsko slavlje, i to pred 100.000 vjernika, nakon dvije godine stanke zbog pandemije. Poslije mise uputio je blagoslov Urbi et Orbi. Veći dio posvetio je Ukrajini. Otvoreno je kritizirao Rusiju što je zemlju uvukla u "okrutan i bezuman" sukob.

Iz Vatikana se, za središnji Dnevnik HTV-a javila Dajana Kruneš. 

- Ukrajina i riječ mir bile su jedne od riječi koje su se najviše puta spominjale. Osim što je spomenuo Ukrajinu, Papa je zazvao mir i za ostale zemlje koje su rastrgnute između podjela i sukoba, od zemalja na Bliskom Istoku, ali i Latinske Amerike, rekla je Kruneš.

O današnjoj uskršnjoj poruci Kruneš je razgovarala s Markom Đurinom, rektorom Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu.

Mir je u fokusu tradicionalne papine poruke Đurin kaže da nije iznenađenje da u poruci "Urbi et orbi" Papa govori o miru, sam je Isus, nakon svoga uskrsnuća, kada je dolazio svojim apostolima, u više navrata rekao "Mir vama", to je bio njegov uskrsni pozdrav.

- Zanimljivo, Papa je primijetio da je Isus dolazio iza zatvorenih vrata učenicima koji su bili pomalo u strahu, tjeskobi i bojali su se i upravo je takvim učenicima Isus rekao "Mir vama" i zato je Papa stavio naglasak na mir, i mi pomalo živimo u sličnoj situaciji. Preko Pape Isus govori "Mir vama" i zato je Papa, na poseban način molio za mir u cijelom svijetu, ne samo u Ukrajini, nego je spomenuo tolika mjesta na svijetu gdje se vode ratovi, gdje nema tog mira. Potreban nam je taj mir uskrsnula Isusa, rekao je.

Papa je i lani spomenuo da je previše nasilja u svijetu, Đurin je govorio o lijepim stvarima na koje nas Isus poziva, Papa također poziva na toliko stvari koje smo pozvani živjeti.

- Nije jednostavno pretočiti to u naš konkretni život. Naš život je, možemo reći, kako je i Papa danas istaknuo na poseban način, označen sebičnošću, individualnošću, svatko živi sam za sebe i tu je, možemo reći, korijen toga zla, korijen tih problema koji postoje. Kada smo zatvoreni u sebe, kada ne vidimo drugoga, onda je teško živjeti i vidjeti mir jedni u drugima, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!