Dužnosnik: SAD će razmjestiti europske trupe ako Rusija napadne Ukrajinu

08.12.2021.

07:46

Autor: HRT/Hina/D.D.

"SAD će razmjestiti trupe ako Rusija napadne"

"SAD će razmjestiti trupe ako Rusija napadne"

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ako Rusija napadne Ukrajinu, vlada američkog predsjednika Joea Bidena brzo će pojačati istočno krilo NATO-a pregrupiranjem američkih vojnika koji su već u Europi umjesto slanja novih iz drugih dijelova svijeta, rekao je u utorak američki obrambeni dužnosnik pod uvjetom anonimnosti. 

SAD u Europi ima oko 60 tisuća vojnika.


Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ranije u utorak rekao je kako bi SAD u slučaju invazije na Ukrajinu pojačao prisutnost NATO-ovih snaga na mjestima poput Baltika. Dodao je kako bi SAD, koji Ukrajini već vojno pomaže opremom, mogao Kijevu poslati dodatnu obrambenu pomoć.


Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su putem videoveze razgovarali o krizi na istoku Europe. Putin je pritom zatražio pravno obvezujuća jamstva da se NATO neće širiti na istok i razmještati sustave za oružani napad u Rusiji susjednim državama.


Biden je ruskom predsjedniku prenio zabrinutost Zapada zbog mogućeg ruskog napada na Ukrajinu i upozorio ga da može očekivati sankcije ako to učini, objavila je Bijela kuća.


Kremlj je zatim objavio kako nije očekivao brzi napredak u odnosima između Washingtona i Moskve, no da će dvojica čelnika nastaviti razgovarati nakon što su pokazala volju da nastave s praktičnim radom i razgovorima o osjetljivim pitanjima koja ozbiljno zabrinjavaju Moskvu, kazao je Jurij Ušakov, dužnosnik Kremlja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!