14:24 / 26.03.2018.

Autor: I.B./D.P./Hina

Dužnosnik vlade Srbije uhićen i protjeran s Kosova

Foto: Twitter (kosovo24sata.com)

Foto: Twitter (kosovo24sata.com)

Foto: - / -

Jake snage kosovske policije, naoružane dugim cijevima i s fantomkama na glavama, raspoređene su u nekoliko blindiranih vozila, na raskrižju kod Banjske.
Prištinske vlasti uhitile su direktora Ureda vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića i privele ga u policijsku postaju u Prištini te prekršajnom sucu, a zatim protjerale s Kosova, objavili su prištinski i beogradski mediji o napetostima u Kosovskoj Mitrovici zbog kojih je premijer Srbije sazvao hitnu sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost.

Specijalna policijska postrojba uhitila je direktora ureda za Kosovo Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici i prepratila ga na ispitivanje u policijsku postaju u Prištini, nakon čega je protjeran s Kosova, izvijestili su srbijanski i kosovski mediji. Pripadnici specijalnih postrojbi priveli su Đurića, držeći mu ruke na leđima, dok su kamere snimale desetak policajaca naoružanih dugim cijevima, skivenih fantomkama na licima.

I u izvješćima kosovskih medija vidi se kako policija vodi direktora Ureda za Kosovo Marka Đurića do policijske postaje stanice u Prištini. Vlasti u Prištini zabranile su u ponedjeljak ulazak na teritorij Kosova srbijanskim ministrima Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, a prethodno je ulaz zabranjen i voditelju vladina ureda za Kosovo Marku Đuriću, te glavnom tajniku srbijanskog predsjednika Nikoli Selakoviću, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Kosovska policija prethodno je oko 11.30 na prijelazu Jarinje onemogućila prolazak ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, "iako je njegov posjet manastirima na Kosovu uredno najavljen", javio je reporter RTS-a s prijelaza Jarinje. "Mislim da je riječ o jednom inatu, koji ne vodi ničemu, koji je besmislen i pogrešan. Mi smo pripremili posjet našim manastirima, a ova odluka predstavlja jedan ozbiljan gaf, veliki propust koji ne pridonosi ukupnoj situaciji", rekao je za RTS ministar Vukosavljević.

U okviru unutarnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici za danas je, simbolično u 12 sati i 44 minuta, prema broju Rezolucije UN-a o Kosovu, bio dogovoren skup na kojem je najavljeno i sudjelovanje Marka Đurića i Nikole Selakovića.

Kako prenosi RTS, zamjenik zapovjednika Kosovske policije (KP) Besim Hoti izjavio je da interventne jedinice za regiju Sjever "imaju zadatak da direktoru ureda srbijanske vlade za Kosovo Marku Đuriću ne dopuste prelazak administrativne linije".


EU poziva na suzdržanost na Kosovu nakon uhićenja Đurića

Europska unija pozvala je na suzdržanost na Kosovu, pošto je tamošnja policija uhitila voditelja srbijanskog vladinog ureda za Kosovo Marka Đurića, a nakon toga su uslijedili prosvjedi kosovskih Srba.

"Pozivamo vlasti Srbije i Kosova da pokažu potrebnu suzdržanost i zrelost kako sadašnja situacija na Kosovu ne bi dodatno eskalirala", izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini. Glasnogovornica ističe da se sva pitanja od obostranog interesa trebaju rješavati unutar dijaloga pod okriljem EU-a, koji za krajnji cilj ima normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli je izjavio da nitko bez dozvole ne može ući na teritorij Kosova i upozorio da će biti uhićen svatko tko to pokuša. Nakon što je Đurić uhićen prosvjedovali su kosovski Srbi, a kosovska policija upotrijebila je suzavac da rastjera mnoštvo.


Vučić traži od sunarodnjaka na Kosovu da sačuvaju "spokoj i mir"

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u ponedjeljak navečer da, unatoč svim napetostima između Beograda i Prištine treba bez velikih riječi znati sačuvati "narod na Kosovu i Metohiji koji treba biti oprezan, ali spokojan i miran".
 
"Srbija nikome neće dopustiti da narod bude protjeran sa svojih ognjišta (na Kosovu)", poručio je predsjednik Srbije poslije večerašnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, nakon što je ranije u Kosovskoj Mitrovici uhićen direktor ureda vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić. On je naglasio da će odgovarati svi koji su "sudjelovali u otmici direktora vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića".

Vučić je novinarima nakon sjednice rekao da je riječ o "brutalnoj provokaciji, činu bezumlja i najtežem kriminalnom aktu" koje su provele prištinske vlasti, "očigledno podržane od pojedinih zemalja".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!