Dva dana uzastopno petoznamenkasti brojevi zaraženih u Srbiji

17:00 / 12.01.2022.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Petoznamenkasti brojevi zaraženih u Srbiji

Petoznamenkasti brojevi zaraženih u Srbiji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Srbija u srijedu drugi dan zaredom bilježi peteroznamenkasti broj novozaraženih, što su rekordni pokazatelji od početka pandemije, a stručnjaci tvrde da je to izravna posljedica masovnih okupljanja tijekom novogodišnjih praznika.

Nakon što su u utorak potvrđena 13.693 nova slučaja zaraze, najviše od prve registrirane zaraze 6. ožujka 2020., ministarstvo zdravstva u srijedu je izvijestilo o 12.877 novozaraženih.


Redovi pred COVID ambulantama posljednjih su dana sve veći, u utorak su testirana 37.402 uzorka, a danas 33.195, no broj hospitaliziranih je razmjerno mali u odnosu na broj novozaraženih.


Na bolničkom liječenju danas je 2287 pacijenata, od kojih su 85 na respiratoru.


Mikrobiolog-virusolog dr. Milanko Šekler ocijenio je da Srbija "još nije dosegnula pik" u novom valu koji je potaknula omikron-varijanta koronavirusa, istodobno upozoravajući da su "dijagnostički kapaciteti ograničeni i zagušeni", a COVID ambulante također.


U ponedjeljak je samo u Beogradu bilo oko 8000 pregleda, a tijekom noći još 700.


Epidemiolog dr. Zoran Radovanović, koji je prije upozoravao da treba odustati od masovnog dočeka Nove godine u Beogradu, a bila su organizirana dva, tvrdi da je to bilo "masovno ubojstvo s predumišljajem".


Dovodeći u sumnju službene rezultate o broju oboljelih i umrlih, Radovanović naglašava da je u Srbiji tijekom pandemije izgubljeno suviše života i da bi se sad netko "morao isprsiti i preuzeti odgovornost".


Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić javno se pohvalio da je Beogradom tijekom novogodišnjih praznika prošlo oko 100.000 ljudi iz zemlje, regije i svijeta.


Srbija je, s oko 6,9 milijuna stanovnika, dosad testirala ukupno 7.515.129 uzoraka i registrirala 1.386.114 zaraženih, a od početka pandemije službeno su potvrđene 12.984 žrtve COVID-a, što je stopa smrtnosti od 0,94 posto.


Državni tajnik u ministarstvu zdravstva Mirsad Đerlek navodi da se dosad u Srbiji prvom dozom cijepilo više od 3,32 milijuna ljudi, potpuno je cijepljeno 3,2 milijuna, dok je treću dozu primilo 1,75 milijuna punoljetnih građana.


Đerlek tvrdi da "ako ima nešto dobro u aktualnom valu zaraženih omikron-varijantom virusa, jest to što samo dva posto novooboljelih bude hospitalizirano". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!