07:36 / 25.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Dva kanadska državljana vratili se u Kanadu, Meng otišla u Kinu

Dva kanadska državljana vraćaju se u Kanadu

Dva kanadska državljana vraćaju se u Kanadu

Foto: Lindsey Wasson / REUTERS

Dvojica Kanađana, Michael Kovrig i Michael Spavor, koji su od kraja 2018. zatočeni u Kini, u petak su pušteni na slobodu te su u subotu ujutro doputovali u Kanadu gdje ih je u zračnoj luci u Calgaryju dočekao premijer Justin Trudeau.

Dvojica muškaraca, puštena na slobodu nedugo nakon što je direktorica Huaweija Meng Wanzhou otputovala u Kinu, sletjela su u Calgary. Po snimkama objavljenim na kanalu CTV, premijer ih je zagrlio čim su izašli iz zrakoplova.

U Kanadu su stigli zrakoplovom kanadskih Kraljevskih zračnih snaga. Michael Kovrig trebao bi nastaviti putovanje za Toronto u kojemu živi njegova obitelj.

- Ovi su muškarci više od 1000 dana živjeli u strašnoj kušnji, no pokazali su odlučnost i čvrstinu i svima su nam nadahnuće, rekao je premijer u petak najavivši njihov odlazak iz Kine.

Bivši diplomat Michael Kovrig i poslovni čovjek Michael Spavor uhićeni su u Kini u prosincu 2018. zbog špijunaže, što je prouzročilo diplomatsku krizu bez presedana između Ottawe i Pekinga.

Njihovo zatočenje Kanada je protumačila kao odmazdu nakon uhićenja financijske direktorice Huaweija Meng Wanzhou na zahtjev Sjedinjenih Država.

Iako je službeni Peking cijelo vrijeme inzistirao da ti slučajevi nisu povezani, Trudeauova liberalna vlada optuživala je Kinu za talačku diplomaciju.

Meng, koja je u Kanadi u kućnom pritvoru provela gotovo tri godine, u petak navečer odletjela je u Kinu, odmah nakon što je puštena na slobodu u skladu s dogovorom sa Sjedinjenim Državama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!