23:57 / 23.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Dvadesetak zemalja EU-a predlaže da Tedros ostane ravnatelj WHO-a

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Foto: Fabrice Coffrini / REUTERS

Dvadesetak zemalja Europske unije, ponajprije Francuska i Njemačka, predložilo je Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa za novi mandat na dužnosti glavnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), netom prije isteka roka za prijavu kandidature.

Zemlje članice WHO-a mogle su predložiti kandidate do 18.00 sati po srednjoeuropskom vremenu. Njemačka je još u srijedu službeno priopćila da predlaže Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa koji je, čini se, jedini kandidat u utrci za to mjesto.


Dvadesetak zemalja EU-a predložilo je Etiopljanina kao kandidata, rekli su diplomatski izvori za agenciju France Presse.


Za nekoliko tjedana popis kandidata predat će se zemljama članicama WHO-a, a objavit će se krajem listopada ili početkom studenog.


Tedros, stručnjak za malariju, diplomirani imunolog, doktor javnog zdravstva, bivši etiopski ministar zdravstva i vanjske politike izabran je 2017. kao prvi Afrikanac na dužnost ravnatelja te moćne UN-ove agencije koja je na prvoj crti od početka pandemije.


Etiopija mu pak nije pružila potporu zbog sukoba u regiji Tigre, gdje je rođen.


Čelnik WHO-a je navukao na sebe bijes vlade u Addis Abebi iskoristivši više puta govornicu te organizacije kako bi osudio represiju u svom rodnom kraju.


Bude li više od jednog kandidata, izborni proces će početi u siječnju 2022. tijekom kojega će se sastaviti popis s imenima najviše pet kandidata.


Tedros, kojega je časopis Time svrstao među sto najutjecajnijih ljudi u 2020., sukobio se s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je prekinuo financiranje organizacije zbog njezine navodne prevelike bliskosti s Kinom i lošeg upravljanja pandemijom. Dolazak demokrata Joea Bidena u Bijelu kuću, koji je Sjedinjene Države vratio u WHO, dao mu je novi vjetar u leđa, no zbog svoje kritike u vezi s podrijetlom pandemije, zaslužio je prijezir Kine.


Međunarodna zajednica ga svesrdno podupire zahvaljujući njegovoj odlučnoj solidarnosti sa siromašnim zemljama tijekom pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!