Dvije godine nakon eksplozije u Bejrutu poziv na međunarodnu istragu

03.08.2022.

14:45

Autor: Hina/E.P.C.

Bejrut - Silos razoren u eksploziji 2020.

Bejrut - Silos razoren u eksploziji 2020.

Foto: Issam Abdallah / REUTERS

Dvije godine nakon velike eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, neovisni stručnjaci UN-a pozvali su međunarodnu zajednicu da bez odgode pokrene međunarodnu istragu.

Šest stručnjaka koji imaju mandat Vijeća za ljudska prava, ali ne istupaju u ime Ujedinjenih naroda, ističu da je ta tragedija bila jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u novijoj povijesti, no svijet nije učinio ništa da shvati zašto se dogodila.  


- Na drugu godišnjicu eksplozije obeshrabruje nas činjenica da stanovnici Libanona još uvijek čekaju da pravda bude zadovoljena. Stoga pozivamo da se, bez odgode, otvori međunarodna istraga, istaknuli su u priopćenju.


Priopćenje su potpisali posebni izvjestitelj UN-a za izvansudske, hitne ili arbitrarne poslove Morris Tidball-Binz, posebni izvjestitelj za ljudska prava i okoliš David Boyd i Obiora Okafor, neovisni stručnjak za ljudska prava i međunarodnu solidarnost.

U eksploziji golemih razmjera koja se dogodila 4. kolovoza 2020. u bejrutskoj luci, poginulo je više od 200 ljudi, ozlijeđeno ih je 6500, a uništeno je nekoliko tisuća zgrada.


Ubrzo nakon toga 37 UN-ovih stručnjaka za ljudska prava izdalo je zajedničku izjavu u kojoj se libanonska vlada i međunarodna zajednica pozivaju da na učinkovit način zadovolje potrebu za pravdom i odštetom.


Rodbina žrtava do danas nije dobila nikakav odgovor ni objašnjenje o tome kako su tone amonijeva nitrata bile uskladištene u bejrutskoj luci bez potrebnih mjera opreza.                  

Istrage su od kraja 2021. zbog političke opstrukcije obustavljene. Dosad nije suđeno nijednome od odgovornih dužnosnika. 


Blokirana istraga u Libanonu


Blokirana je i istraga pa su obitelji žrtava pozvale međunarodnu zajednicu da pokrene neovisnu istragu pod okriljem Vijeća za ljudska prava, istaknuli su stručnjaci UN-a.


Pozvali su stoga Vijeće za ljudska prava da preuzme slučaj, ističući kako je eksplozija otkrila sustavan problem nemara u upravljanju lukom i skladištem, i upozorila na  problem raširene korupcije.


UN-ovo Vijeće za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi čini 47 država članica, čiji se članovi sastaju redovito na sjednicama. Sljedeća će se održati od 13. rujna do 7. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!