Dvije i pol godine zatvora za policajca koji nije reagirao na ubojstvo Georgea Floyda

21.07.2022.

20:32

Autor: Hina/HRT/V.G.

Policajcu zatvorska kazna zbog smrti Georgea Floyda

Policajcu zatvorska kazna zbog smrti Georgea Floyda

Foto: Octavio Jones / Reuters

Američki policajac je osuđen u četvrtak na dvije i pol godine zatvora zbog toga što nije reagirao tijekom ubojstva Georgea Floyda koje je potreslo svijet 2020.


Thomas Lane (39) proglašen je krivim u veljači za "povredu građanskih prava" Afroamerikanca, zajedno s dvojicom bivših policajaca Minneapolisa, nakon postupka na saveznom sudu.

Sva trojica su optužena da nisu pružili potrebnu pomoć četrdesetogodišnjem crncu kojemu je njihov kolega Derek Chauvin pritiskao vrat koljenom gotovo deset minuta.

Potonji je osuđen na više od 20 godina zatvora. Thomas Lane je prvi od trojice kojemu je izrečena presuda.

Tužitelji su tražili više od 5 godina zatvora, ali je njegov odvjetnik tražio blažu kaznu uz obrazloženje da je predložio da Floyda okrenu na bok i pokušao ga je reanimirati do dolaska hitne pomoći.

Nakon rasprave obitelj Georgea Floyda je izrazila ogorčenost zbog male kazne. "To je strašno", komentirao je njegov brat Philonise pred kamerama: "Čitav kazneni sustav treba temeljito preispitati".

Događaj koji je snimljen i objavljen na internetu, pokrenuo je velike prosvjede protiv rasizma i policijskog nasilja diljem Sjedinjenih Država i u svijetu te navodi na promišljanje o rasističkoj prošlosti Amerike.

Savezni sud još mora izreći kaznu Tou Thau i Alexanderu Kuengu kojima će se na jesen suditi u Minnesoti za "pomaganje u ubojstvu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!