22:18 / 24.02.2020.

Autor: B.A./Hina

Dvije protivničke strane u Libiji prekinule dijalog u Ženevi

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Foto: - / REUTERS

Dvije suparničke strane se od 2015. bore za vlast u Libiji
Dvije suparničke strane u Libiji koje je UN pozvao na političke pregovore u srijedu u Ženevi objavile su odvojeno da prekidaju svoje sudjelovanje u dijalogu, pozivajući se na različite razloge.

Parlament sa sjedištem na istoku zemlje koji podupire maršala Kalifu Haftara priopćio je da neće sudjelovati na sastanku jer UN-ova misija u Libiji (UNSMIL) nije odobrila svih trinaest njegovih izaslanika.

Njegov suparnik, Visoko državno vijeće koje podupire vladu nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju objavilo je pak da će radije pričekati da se ostvari napredak u vojnim pregovorima.

- Visoko državno vijeće će o sudjelovanju u političkom dijalogu odlučiti na temelju zaključaka (vojnih pregovora).

Glasnogovornik UNSMIL-a je rekao odgovarajući na upit agencije France Presse da se datum početka političkog dijaloga neće mijenjati.

- Libijski politički dijalog počet će 26. veljače kao što je bilo planirano. Mnogi sudionici su već stigli u Ženevu i nadamo se da će za njima doći svi (ostali) pozvani sudionici, rekao je Jean el Alam.

Zajedničko vojno povjerenstvo koje čini deset visokih vojnih dužnosnika - po pet iz svakog tabora - razgovaralo je do nedjelje u Ženevi i pripremili su "nacrt dogovora o primirju" koji će se finalizirati u ožujku, navodi UNSMIL.

Dvije suparničke strane se od 2015. bore za vlast u Libiji: vlada nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju koju priznaje UN i vlast koju zastupa maršal Haftar na istoku, koji je u travnju 2019. poveo ofenzivu kako bi zauzeo Tripoli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!