15:11 / 16.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Dvoje britansko-iranskih državljana napustilo Iran nakon godina zatočeništva

Napustili Iran nakon godina zatočeništva

Napustili Iran nakon godina zatočeništva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Britansko-iranski državljani Nazanin Zaghari-Ratcliffe i Anousheh Ashouri napustili su Iran nakon što su više godina proveli u zatvoru u Islamskoj Republici, potvrdili su službeni iranski izvori koji su objavili da je na slobodu pušten i britansko-iranski državljanin Morad Tahbaz Freed.


Humanitarna radnica s britanskim i iranskim državljanstvom Nazanin Zaghari-Ratcliffe predana je britanskom timu u iranskoj zračnoj luci Imam Homeini nakon što je London platio Teheranu dug od 530 milijuna dolara, izvijestili su u srijedu iranski državni mediji.

Ranije je njezin odvjetnik Hojjat Kermani rekao Reutersu da humanitarna radnica Zaghari-Ratcliffe i još jedan britansko-iranski državljanin Anousheh Ashouri idu prema teheranskoj zračnoj luci kako bi napustili Iran.

Ona (Zaghari-Ratcliffe) predana je britanskom timu nakon što je jutros prevezena u međunarodnu zračnu luku Imam Homeini", izvijestila je poluslužbena novinska agencija Fars.

Fars je objavio da je "britanska vlada platila dug od 530 milijuna dolara Teheranu prije njezinog oslobađanja".

Iako britanska i iranska vlada tvrde da nema poveznice između duga i slučaja Zaghari-Ratcliffe, iranski državni mediji prošle godine su se pozvali na neimenovane iranske dužnosnike koji su rekli da će ona biti oslobođena čim se otplati dug.

Radi se o dugu za tenkove Chieftain koje je Iran trebao dobiti prije Islamske revolucije u Iranu 1978.-1979.

Ugovor o nabavi tenkova potpisali su Velika Britanija i režim Šaha Reze Pahlavija još 1971. godine.

Prema uvjetima ugovora, Velika Britanija bila je dužna isporučiti Iranu 1750 tenkova i drugih vozila.

Iran je unaprijed platio ugovorenu narudžbu.

Velika Britanija nije u potpunosti ispunila ugovor zbog Islamske revolucije, nakon čega je London odbio ispuniti obvezujuće uvjete ugovora.

Zaghari-Ratcliffe, projekt menadžerica u Zakladi Thomson Reuters, uhićena je na aerodromu u Teheranu u travnju 2016. i poslije optužena za zavjeru u cilju svrgavanja vjerskog establišmenta.

Zaghari-Ratcliffe je veći dio kazne odslužila u zatvoru Evin, a s izbijanjem pandemije koronavirusa je puštena u kućni pritvor u roditeljskoj kući u Teheranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!