06:44 / 22.08.2018.

Autor: HRT

Dvostruki sudski udarac za Trumpa

-

-

Foto: - / -

Cohen je svjedočio kako je sljedeći upute, isplatio novac dvjema ženama kako ne bi u javnosti govorile o navodnim aferama koje bi mogle ugroziti Trumpovu kampanju.
Predsjednik SAD-a Donald Trump doživio je danas težak dvostruki sudski udarac pošto ga je njegov bivši odvjetnik Michael Cohen osobno prozvao pred sucem, a gotovo istodobno bivši šef kampanje Paul Manafort proglašen je krivim na odvojenom suđenju. 

Dvije različite nadležnosti za dva različita predmeta, ali ista se sjena nadvila iznad sudova u Alexandriji i New Yorku: sjena republikanskog milijardera čiji je mandat u Bijeloj kući nagrižen sudskim sporovima koji uključuju nekoliko njegovih bliskih suradnika i prijete da ga izravno uključe.

U New Yorku pred saveznim sucem na Manhattanu, u prepunoj sudskoj dvorani, Michael Cohen, Trumpov bivši osobni odvjetnik, izjasnio se krivim po osam točaka optužnice, za poreznu i bankarsku pronevjeru te kršenje zakona o financiranju izbornih kampanji.

Pravnik je priznao da je isplatio 130.000 i 150.000 dolara dvjema ženama koje su tvrdile da su bile u vezi s Donaldom Trumpom u zamjenu za njihovu šutnju, i to "na zahtjev kandidata". Cilj: izbjeći širenje informacija "koje bi nanijele štetu kandidatu".

To je priznanje prava bomba za čovjeka koji je na kraju pobijedio na predsjedničkim izborima 2016. jer pretpostavlja da je možda i sam počinio kazneno djelo. Iako su isplate porno glumici Stormy Daniels i Karen McDougal, poznatoj po fotografijama za časopis Playboy, koje obje tvrde da su imale vezu s Donaldom Trumpom sredinom 2000.-tih, bile poznate, stanovnik Bijele kuće dosad je negirao svaki čin suprotan zakonu u tim aferama.

Zašto bi javnost vjerovala Stormy Daniels?

Udarac je tim spektakularniji što dolazi od bivše osobe od povjerenja predsjednika, čuvara dijela njegovih tajni, koji je radio više od deset godina za njujorškog magnata nekretnina. Ponekad nazivan Trumpovim "pitbullom", Cohen je svojedobno izražavao spremnost "primiti metak" za svojeg moćnog šefa, no na kraju ga je odlučio napustiti.

Gotovo u istom trenutku, sud u Alexandriji, blizu Washingtona, proglasio je Paula Manaforta, bivšeg direktora kampanje Donalda Trumpa, krivim za bankarsku i poreznu pronevjeru. Ta je odluka simbolična jer se radilo o prvom suđenju proizašlom iz ruske istrage koju je vodio posebni tužitelj Robert Mueller o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore 2016. i sumnjama o dosluhu između tima Trumpove kampanje i Putinova Kremlja.

Porotnici su nakon gotovo četiri dana rasprave proglasili Manaforta krivim za dvije od devet točaka optužnice za bankovne prijevare, svih pet optužnica za porezne prijevare te jednu od četiri optužbe zbog skrivanja inozemnih bankovnih računa. U ostalih deset točaka optužnice porota nije uspjela postići konsenzus.

Manafort je osuđen za dvije najteže bankovne prijevare, kod kojih je za svaku predviđena kazna zatvora do 30 godina.

Tužiteljstvo je optužilo Manaforta (69) da je od američkih poreznih vlasti sakrio 16 milijuna dolara koje je zaradio kao politički savjetnik za proruske političare u Ukrajini za financiranje raskošnog načina života, kao i za laganje bankama da bi osigurao 20 milijuna dolara kredita, nakon što se njegov ukrajinski dohodak istopio te je trebao gotovinu.

Manafortov odvjetnik izjavio je nakon suđenja kako je njegov klijent razočaran presudom i razmatra daljnje pravne korake.

Trump je nakon presude izjavio kako Manafortova presuda nema veze s njih. "Osjećam se jako loše zbog Paula Manaforta", rekao je sinoć Trump. "Nema nikakvih tajnih dogovora s Rusima, nastavlja se lov na vještice", rekao je Trump. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!