Dvostruko oporezivanje i vize - što očekivati od Bidena?

20.01.2021.

12:08

Autor: Studio 4/HRT

default error photo
Može li promjena vlasti u SAD-u potaknuti bolje gospodarske odnose Hrvatske i Amerike?
Može li promjena vlasti u SAD-u potaknuti bolje gospodarske odnose Hrvatske i Amerike? Velika su očekivanja od administracije Joea Bidena koji je već najavio bolju suradnju s Europom nego što je ona bila u godinama vladavine Donalda Trumpa.

➡️ Što je Rooseveltu bio radio, Trumpu je Twitter
➡️ Detalji inauguracije Joea Bidena
➡️ HRT prenosi inauguraciju novog američkog predsjednika Joea Bidena

Hrvatska gospodarska komora jučer je izdvojila dvije glavne prepreke sa SAD-om koje otežavaju poslovanje hrvatskim tvrtkama, to su dvostruko oporezivanje i vize.

Hrvatska je samo u protekloj godini izvezla oko 152 milijuna dolara samo usluga na američko tržište. Ukupna robna razmjena s SAD-om je zadnjih godina u konstantnom porastu, rekao je za Studio 4 HTV-a potpredsjednik HGK Ivan Barbarić, rekavši kako bi potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja zasigurno pomoglo u odnosu s SAD-om.

Ohrabrujuće su, kaže, poruke novoizabrane administracije i Joea Bidena da se uspostavi narušeno strateško partnerstvo između SAD-a i EU, odnosno da se SAD vrati ekonomskoj globalizaciji, odnosno nekim starim međunarodnim sporazumima, dodao je.

Predsjednik Biden najavio je povratak Pariškom sporazumu. To će iz perspektive gospodarstvenika biti jasan signal i američkim investitorima, jer zelenoj i digitalnoj ekonomiji hrvatske tvrtke imaju itekako što ponuditi, rekao je.

HGK je na problematici ukidanja viza za hrvatske građane surađivao s američkim veleposlanstvom u RH.

- Kriterij je bio manje od 3 posto odbijenih viza na godišnjoj razini. Hrvatska je ispunila taj kriterij. Sada je na američkoj administraciji da povuče konačan potez kako bi naši građani mogli imati bezvizni režim sa SAD-om.

Robna razmjena s SAD-om prošle godine bila je oko 360 milijuna dolara.

- U SAD smo najviše izvozili revolvere, pištolje, farmaceutske proizvode, transformatore, ljudsku krv..., rekao je.

Na današnjoj inauguraciji točit će se hrvatska vina, između ostalog dingač.

- Znate da se točilo hrvatsko vino i na Kraljevskom dvoru u Velikoj Britaniji. Naša vina su kvalitetna i prepoznatljiva, što pokazuje i činjenica da i na inauguraciji predsjednika Bidena piti hrvatsko vino, rekao je Barbarić.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!