17:27 / 14.12.2018.

Autor: M.M./Hina

Džaferović: Hrvatska se "grubo miješa" u unutarnja pitanja BiH

-

-

Foto: - / -

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je kako se Hrvatska "grubo miješa" u unutarnje poslove BiH time što je Hrvatski sabor usvojio deklaraciju o položaju Hrvata u toj zemlji.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je kako se Hrvatska "grubo miješa" u unutarnje poslove BiH time što je Hrvatski sabor usvojio deklaraciju o položaju Hrvata u toj zemlji, upozoravajući kako bi takvi postupci mogli dovesti do ozbiljnih problema u odnosima između dvije države.

"Usvajanjem Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH Hrvatski sabor se grubo miješa u unutarnja pitanja i iskazuje nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma Republika Hrvatska je dužna u potpunosti poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i suzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi dovele u pitanje ove vrijednosti" stoji u Džaferovićevoj izjavi koja je medijima dostavljena iz Predsjedništva BiH.

Bošnjački član bosanskohercegovačkog državnog vrha tvrdi kako je usvajanjem sporne deklaracije kojom se tretiraju pitanja izmjena ustava i zakona Bosne i Hercegovine Hrvatska prekršila obveze koje je preuzela potpisivanjem Daytonskog sporazuma.

Nemiješanje u unutarnje poslove, istaknuo je Džaferović, bit je politike koju u odnosu prema Hrvatskoj gradi BiH pa stoga očekuje i da se Hrvatska ne miješa u unutarnje poslove i prepusti BiH da ona suvereno rješava svoje unutarnje probleme.

"Pozivam dužnosnike Republike Hrvatske da dobro promisle o svom odnosu prema Bosni i Hercegovini. Ako se nastavi ovakav trend miješanja u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine i trend izbjegavanja rješavanja otvorenih pitanja, kao što su granica, imovina i druga, neminovno će doći do udaljavanja u odnosima. To bi bilo protivno interesima obiju država", poručio je Džaferović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!