ECOWAS spreman vojno intervenirati u Nigeru

17.08.2023.

14:12

Autor: M.Š./Hina/HRT

Pripadnik ECOWAS-a u Gambiji

Pripadnik ECOWAS-a u Gambiji

Foto: Thierry Gouegnon / REUTERS

Zapadnoafrički blok ECOWAS spreman je vojno intervenirati u Nigeru ako ne uspiju diplomatski napori da se poništi vojni udar u toj zemlji, rekao je visoki dužnosnik vojnim zapovjednicima koji su se okupili u četvrtak u Gani kako bi razgovarali o snagama pripravnosti.

Povjerenik ECOWAS-a za politička pitanja, mir i sigurnost Abdel-Fatau Musah optužio je huntu koja je svrgnula predsjednika Mohameda Bazouma 26. srpnja da se "igra mačke i miša" s blokom jer se odbija sastati s izaslanicima i traži opravdanja za preuzimanje vlasti.

- Vojne i civilne snage zapadne Afrike spremne su se odazvati pozivu na dužnost, rekao je Musah okupljenim načelnicima obrambenih stožera iz država članica.

Nabrojao je prošla raspoređivanja ECOWAS-a u Gambiji, Liberiji i drugim zemljama kao primjere spremnosti.

- Ako dođe do kritične točke, idemo u Niger s našim vlastitim kontingentima, opremom i resursima kako bismo bili sigurni da ćemo vratiti ustavni poredak. Ako nas drugi demokratski partneri žele podržati, dobrodošli su, rekao je.

Musah je oštro kritizirao objavu hunte da ima elemenata za suđenje Bazoumu koji se nalazi u pritvoru zbog optužbi za izdaju. Ujedinjeni narodi, Europska unija i ECOWAS izrazili su zabrinutost zbog okolnosti u kojima je pritvoren.

- Ironija je u tome što je netko tko je i sam u situaciji taoca...optužen za izdaju. Kad je počinio veleizdaju, to svi samo nagađaju, rekao je Musah.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!