ECOWAS za četvrtak najavio sastanak o mogućoj vojnoj intervenciji

08.08.2023.

17:43

Autor: HRT/IMS/B.B.B.

Nakon što je vojna hunta u Nigeru odbila ultimatum da vrati na vlast svrgnutog predsjednika, Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država održat će u četvrtak sastanak radi dogovora o eventualnoj vojnoj intervenciji u Nigeru.

Tu je zemlju posjetila zamjenica američkog državnog tajnika Viktorija Nuland i vodila, kako je rekla, teške razgovore s višim dužnosnicima hunte. Njezin posjet komentirao je i osnivač ruskog Wagnera Jevgenij Prigožin, a Sjedinjene Države obustavile su financijsku pomoć toj zemlji. Pučiste u Nigeru podržavaju Mali i Burkina Faso, u kojima je na vlasti također vojna hunta i čija su izaslanstva posjetila tu zemlju.

- Ponosan sam na momke iz Wagnera. Samo od pomisli na njih, Islamska država i Al-Kaida postaju mali, poslušni, svileni dječaci, a Sjedinjene Države priznaju vladu koju do jučer nisu priznavale, samo da ne bi srele borce Wagnera u zemlji. To mi je drago, gospođo Nuland, rekao je Prigožin.

- Vjerujemo da bi se hunta trebala povući i dopustiti predsjedniku Bazoumu da nastavi obavljati svoje dužnosti, danas, sutra ili bilo kada u bliskoj budućnosti. Ne želim ocjenjivati kada bi bio krajnji rok za tu mogućnost, ali postizanje tog cilja za nas u diplomaciji glavni je prioritet, dodao je Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta.

Blinken smatra da Wagnerovci koriste nestabilnost


- Ruska plaćenička skupina Wagner koristi nestabilnu situaciju u Nigeru, rekao je u utorak BBC-ju američki državni tajnik Antony Blinken.

Zemljom sada vlada hunta, koja je s vlasti prije gotovo dva tjedna svrgnula predsjednika Mohameda Bazuma.

Pojavila su se i nagađanja po kojima su vođe puča zatražile pomoć od Wagnerovaca. Zna se da su članovi plaćeničke grupe prisutni u susjednom Maliju.

Blinken je kazao kako ne vjeruje da su Rusija ili Wagnerovci potaknuli puč u Nigeru. No Sjedinjene Države su bile zabrinute da bi članovi grupe mogli djelovati u područjima Sahela, rekao je Blinken za BBC-jev program Focus on Africa.

- Mislim da ono što se dogodilo i što se i dalje događa u Nigeru nisu potaknuli ni Rusija ni Wagner, nego su... oni pokušali iskoristiti situaciju. Posvuda gdje su stigli Wagnerovci uslijedili su smrt i destrukcija, a nesigurnost je samo porasla, nije se smanjila, rekao je Blinken.

Dodao je da se "ponavlja ono što se dogodilo i u ostalim zemljama u koje su Wagnerovci sa sobom donijeli samo loše stvari".

Tisuće Wagnerovih boraca raspoređeno u Africi


Vjeruje se da Wagner ima tisuće svojih boraca u brojnim državama, među kojima su Srednjoafrička Republika i Mali. Ondje ima unosne poslovne interese, ali istodobno jača diplomatske i gospodarske veze Rusije.

Pripadnici ove skupine optuženi su za masovno kršenje ljudskih prava u nekoliko afričkih zemalja.

Unatoč tomu nagađa se da je nigerska vojska zatražila pomoć od Wagnera jer je zemlja suočena s mogućnošću vojne intervencije.

Ecowas - trgovački blok koji čini 15 zapadnoafričkih država, vođama nigerske hunte dao je rok do nedjelje da se povuku i na vlast vrate predsjednika Bazuma, no oni su rok 'izignorirali' pa bi Ecowas u četvrtak trebao održati sastanak na kojemu će se odlučiti što dalje poduzeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!