EEAS: Vučić i Kurti dolaze na sastanak s Borrellom i Lajčakom

09.03.2023.

19:40

Autor: T.V./Hina/HRT

Aleksandar Vučić i Albin Kurti

Aleksandar Vučić i Albin Kurti

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages /Valdrin Xhemaj / Pixsell

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti potvrdili su sudjelovanje u nastavku dijaloga 18. ožujka u Ohridu uz posredovanje šefa europske diplomacije Josepa Borrella, objavila je u četvrtak Europska služba za vanjske poslove (EEAS).

- Posebni predstavnik Europske unije za dijalog Miroslav Lajčak imat će prethodno odvojene sastanke s Vučićem i Kurtijem, poslije čega će uslijediti "trilateralni sastanak, koji će biti usredsređen na finalizaciju aneksa o implementaciji europskog sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, navodi u priopćenju glasnogovornik Peter Stano.

Borrell je poslije sastanka s Vučićem i Kurtijem u Bruxellesu 27. veljače objavio da su oni podržali u ponedjeljak prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom.

Lajčak je ranije u četvrtak u Prištini o nastavku dijaloga razgovarao s Kurtijem i kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, a najavljeno je da će Kurti sastati i s veleposlanicima zemalja Kvinte.

U priopćenju iz ureda Vjose Osmani navodi se da je ona istaknula posvećenost Kosova "procesu koji doprinosi dugoročnom miru, bezbjednosti i održivom prosperitetu u regiji".

- Aneks implementacije osnovnog sporazuma, dogovorenog u Bruxellesu (27. veljače), treba biti u duhu principa usvojenih u Skupštini Kosova, odnosno nepovredivosti suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnosti i funkcionalnosti države Kosovo, istaknula je Osmani.

Uz poruku da "Kosovo ostaje konstruktivna strana u procesu dijaloga i koordinirano sa svojim partnerima", Osmani je "ponovila da konačnu riječ o sporazumu treba imati Skupština Kosova u skladu s ustavnim procedurama", navedeno je u priopćenju koje je prenio Glas Amerike.

U okviru priprema za sastanak dviju strana u Sjevernoj Makedoniji uz posredovanje Europske unije, Lajčak će 13. i 14. ožujka boraviti u Beogradu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!