16:04 / 15.05.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Egipat otvorio granicu s Gazom radi evakuacije ranjenika

Ranjeni u izraelskom napadu

Ranjeni u izraelskom napadu

Foto: Mohammed Salem / REUTERS

Egipat je u subotu otvorio kopnenu granicu s Gazom i poslao deset ambulantnih vozila u palestinsku enklavu radi evakucije ranjenih u palestinsko-izraelskom sukobu u kojem je ubijena još jedna izraelska žrtva, muškarac u Tel Avivu, prenose agencije. 

Službeni Kairo učinio je iznimku i otvorio granicu Rafah za prolazak deset egipatskih vozila hitne pomoći kojima će se evakuirati ranjenici i prevesti na liječenje u Egipat, navodi izvor koji je želio ostati neimenovan.

Granični prijelaz Rafah jedini je izlaz iz Gaze koji nije pod nadzorom Izraela.

Gaza je pod blokadom hebrejske države od 1967. godine.

Egipatsko javno zdravstvo objavilo je već u petak da se tri bolnice pripremaju za prijem ranjenih iz Gaze.

Prema zadnjim podacima palestinskih vlasti poginulo je 139 osoba, od kojih 39 djece, a ranjeno je gotovo tisuću u zračnim napadima i bombardiranjima na pojas Gaze kojima je Izrael odgovorio na palestinska raketiranja svog teritorija s područja Gaze kojom vlada islamistički palestinski pokret Hamas.

S najnovijom žrtvom na izraelskoj strani poginulo je deset osoba, od kojih je jedno dijete, a drugo pripadnik vojske.

Predstavnici vjerskih zajednica pozivaju na mir

U Egiptu je predstavnik navjeće kršćanske vjerske zajednice na Bliskom istoku, Koptske pravoslavne crkve pozvao sve strane da izbjegnu prolijevanje krvi.

U petak je Ahmed al-Tayeb, veliki imam Al Azhara, najvišeg autoriteta sunitskog islama, objavio kampanju potpore Palestincima.

"Pozivam narode svijeta i njihove vođe da podrže miran i ugnjetavan palestinski narod u njegovom legitimnom i pravičnom naporu da vrati svoja prava, svoju zemlju i svoja sveta mjesta", napisao je šeik na društvenim mrežama.

Nove žrtve

Pedesetogodišnji Izraelac ubijen je u subotu u podne na lokaciji Ramat Gan, u predgrađu Tel Aviva u raketiranju iz pojasa Gaze, objavili su izraelski sigurnosni izvori i policija.

Smještena oko 70 km sjeverno od Gaze, metropola Tel Aviv već je u četvrtak bila meta palestinskih raketa iz Gaze.

Hamas je objavio da je ispalio salve raketa u odgovoru na izraelski napad na žene i djecu u Gazi. Zatim su se oglasile sirene u Tel Avivu.

U subotu ujutro deset članova iste palestinske obitelji, među kojima osmero djece i dvije žene ubijeno je u izraelskom napadu, objavili su palestinski izvori.

"Željezna kupola" presrela više od 2.300 raketa

Više od 2.300 raketa bilo je ispaljeno na izraelski teritorij od ponedjeljka kada su sukobi počeli, od kojih je, kako navodi izraelska vojska, polovinu presrela "Željezna kupola", proturaketni štit koji je hebrejska država izgradila upravo da se zaštiti od raketa iz Gaze.

Izrael je započeo ofenzivu na Pojas Gaze nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jeruzalemu tijekom Ramazana.

To je eskaliralo uoči sudskog ročišta, trenutno odgođenog, koje bi moglo dovesti do deložacije palestinskih obitelji iz domova u istočnom Jeruzalemu koje potražuju židovski doseljenici.

Vijeće UN-a u nedjelju o sukobu

Virtualnu sjednicu o najnovijem palestinsko-izraelskom sukobu Vijeće sigurnosti UN-a treba održati u nedjelju.

Uoči sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti koja će se održati u nedjelju, u regiju je doputovao izaslanik Bidenove administracije Hady Amr, zamjenik tajnika za izraelske i palestinske poslove kako bi, prema priopćenju američkoga veleposlanstva, naglasio potrebu za postizanjem održivoga mira.

Egipat od petka u ponoć pritišće obje strane da prekinu vatru, rekla su dva izvora iz egipatskih sigurnosnih snaga, pri čemu Egipat pregovara s Hamasom, a ostali, uključujući i Sjedinjene Države, pokušavaju postići sporazum s Izraelom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!