Egipćanin sa sjedištem u Iranu, Saif al-Adel, novi šef Al-Qa'ide

16.02.2023.

09:41

Autor: M.M./Hina/HRT

Egipćanin sa sjedištem u Iranu, Saif al-Adel, novi šef al-Qa'ide

Egipćanin sa sjedištem u Iranu, Saif al-Adel, novi šef al-Qa'ide

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Saif al-Adel, Egipćanin sa sjedištem u Iranu, postao je čelnik Al-Qa'ide nakon smrti Aymana al-Zawahirija u srpnju 2022., objavio je u srijedu američki State Department.

- Naša procjena slaže se s procjenom UN-a, da je novi de facto vođa Saif al-Adel koji ima sjedište u Iranu, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

U izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u utorak, kaže se da je stajalište većine država članica da je Al-Adel trenutačno vođa skupine.

Skupina ga nije službeno proglasila "emirom" zbog opreza prema talibanskim vlastima u Afganistanu koje ne priznaju da je Zawahirija prošle godine ubila američka raketa u kući u Kabulu, prema izvješću UN-a.

Osim toga, u izvješću UN-a kaže se da je sunitska Al-Qa'ida oprezna zbog činjenice da Adel boravi u većinski šijitskom Iranu.

Šezdesetdvogodišnji Al-Adel bivši je časnik egipatskih specijalnih snaga te osoba iz stare garde Al-Qa'ide. On je obučavao neke od otmičara koji su sudjelovali u napadu na SAD 11. rujna 2001., prema američkim podacima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!