EK obećala paket pomoći Kijevu od 450 milijuna eura

02.02.2023.

21:45

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ursula von der Leyen na EU summitu s Ukrajinom u Kijevu

Ursula von der Leyen na EU summitu s Ukrajinom u Kijevu

Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout / REUTERS

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u četvrtak novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 450 milijuna eura i druge mjere potpore nakon sastanka nekoliko povjerenika s članovima ukrajinske vlade u Kijevu.

- (Europska unija) danas šalje vrlo jasnu poruku Ukrajini i šire o našoj kolektivnoj snazi i odlučnosti, suočena s brutalnom agresijom Rusije, rekla je von der Leyen u izjavi.

Od nove financijske pomoći, 145 milijuna eura namijenjeno je humanitarnoj pomoći, a 305 milijuna eura za popravak oštećene infrastrukture.

Ova je objava posljednje u nizu obećanja o pomoći danih tijekom posjeta von der Leyen i 15 drugih dužnosnika Komisije.

Govoreći ranije zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, predsjednica Komisije rekla je da će EU osigurati Ukrajini 150 milijuna eura za energetsku opremu, kao i 35 milijuna energetski učinkovitih žarulja i 2400 generatora nakon opetovanih ruskih napada na energetsku infrastrukturu.

Obuka i razminiranje


Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je ukrajinskom premijeru Denisu Šmihalu da zemlje EU-a planiraju obučiti ukupno 30.000 ukrajinskih vojnika, udvostručivši cilj misije EU-a za vojnu obuku koji je prethodno bio 15.000.

Ukrajinski vojnici proći će specijaliziranu obuku kao i tehničke upute za novu opremu, uključujući tenkove Leopard 2, rekao je Borrell na Twitteru.

Borrell je također podijelio planove sa Šmihalom da Ukrajini osigura 25 milijuna eura za pomoć u financiranju operacija razminiranja.

- Zaštita civila i njihovih sredstava za život je prioritet, napisao je na Twitteru.

Von der Leyen je rekla da ekonomska, humanitarna i vojna potpora EU-a Ukrajini do sada iznosi gotovo 50 milijardi eura.

Centar za prikupljanje dokaza ratnih zločina


Europska komisija također je potpisala sporazum s ukrajinskom vladom koji zemlji omogućuje približavanje jedinstvenom tržištu bloka u budućnosti.

Kako bi se Rusija pozvala na odgovornost za rat protiv Ukrajine, u Haagu će se uspostaviti centar za dokaze, također je najavila von der Leyen.

Očekuje se da će predsjednik Europskog vijeća Charles Michel doputovati u petak na sastanak sa Zelenskim, na kojem će se dodatno raspravljati o ambicijama Ukrajine da se pridruži EU-u.

Ukrajinska vlada izrazila je nadu da će započeti formalne pregovore o članstvu "što je brže moguće i uspješnije".

Von der Leyen pohvalila je u četvrtak "impresivan napredak" Ukrajine, no pristupanje je vrlo složen i dugotrajan proces pravnih reformi i usklađivanja s EU-om.

Podrška EU-a prethodno najavljenom planu Zelenskog u 10 točaka za uspostavu mira, obnovu Ukrajine i pravdu za ratne zločine koje je počinila Rusija također će biti na dnevnom redu u petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!