16:56 / 29.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Ekipa CNN-a uhićena tijekom izravnog prijenosa u Minneapolisu

Foto: REUTERS/Nicholas Pfosi

Foto: REUTERS/Nicholas Pfosi

Foto: - / REUTERS

Tri člana ekipa pušteni su skoro dva sata kasnije, a guverner Minnesote Tim Walz se ispričao predsjedniku CNN-a, izvijestio je kanal.
Policija je jutros u američkom Minneapolisu uhitila ekipu američkog informativnog kanala CNN, koja je  izravno pratila prosvjede koji se u tom gradu odvijaju treću noć zaredom, nakon smrti uhićenog Afroamerikanca koji je umro tijekom nasilnog uhićenja. Tri člana ekipa pušteni su skoro dva sata kasnije, a guverner Minnesote Tim Walz se ispričao predsjedniku CNN-a, izvijestio je kanal.

Demokratski guverner te države na sjeveru Sjedinjenih Država ocijenio je da je privođenje novinara "neprihvatljivo".

Novinari CNN-a pratili su treću noć nasilja zaredom u Minneapolisu. Neredi su izbili nakon smrti Afroamerikanca Georga Floyda (46), do koje je došlo u ponedjeljak, kada ga je, kako pokazuje snimka slučajne prolaznice, policajac koljenom pritisnutim na vrat priklještio na tlo i tako držao nekoliko minuta, dok se on žalio da ne može disati.

Bilo je već jutro kada su, u trenutku dok je novinar Omar Jimenez izvještavao s gradskih ulica, dva policajca zaustavila izvještavanje, te umjesto mikrofona novinaru stavili lisice. "Zbog čega sam uhićen?", pitao je novinar koji se prilikom uhićenja legitimirao.

- Novinar CNN-a i njegova ekipa su uhićeni u petak ujutro u Minneapolisu dok su radili, iako se se identificirali, što je očito kršenje prvog amandmana, američkog ustava koji jamči slobodu tiska, upozorio je tv kanal u priopćenju i pozvao vlasti da odmah puste njihove djelatnike.

Ubrzo nakon puštanja Jimenez je već izvještavao. "Moram reći da su svi bili prilično uljudni nakon onoga što se dogodilo", rekao je. "Nije bilo animoziteta, nisu bili nasilni prema meni", rekao je. "Ti su ljudi na rubu", dodao je, navodeći da vlada "zbrka".

Petsto vojnika Nacionalne garde stiglo je u petak ujutro na mjestu prosvjeda, priopćila je vojska.

Pripadnici Nacionalne garde države Minnesota "ponudit će potporu civilnim vlastima, onoliko dugo koliko je potrebno, kako bi jamčili sigurnost osoba i imovine", navodi se u priopćenju.

Guverner ove savezne države Tim Walz u četvrtak poslijepodne potpisao je uredbu kojim dopušta intervenciju Nacionalne garde. 

- Tijekom noći vojnici su sudjelovali u nekoliko zadataka s vatrogascima u borbi protiv građanskog nemira, precizira se u priopćenju. Do jutra ih je na položaje stiglo do 500, a mobilizirano je i oko 200 policajaca i helikopteri.

U prosvjedima protiv policijskog nasilja zapaljena je policijska postaja na sjeveru grada, a tridesetak trgovina je opljačkano.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!