Ekološka katastrofa na Mauricijusu

09.08.2020.

11:15

Autor: Hina/HRT/D.M.

Foto: Maxar Technologies/via REUTERS

Foto: Maxar Technologies/via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Aktivisti Greenpeacea upozorili su da će istjecanje nafte vjerojatno biti najgora ekološka kriza u povijesti Mauricijusa.
Istjecanje nafte iz japanskoga teretnog broda, koji se prije dva tjedna nasukao na koraljni greben na Mauricijusu, izaziva ekološku katastrofu, ugrožava koralje, ribe i ostali morski život u Indijskom oceanu, upozorili su dužnosnici i ekološki aktivisti.

Brod MV Wakashio, u vlasništvu kompanije Nagashiki Shipping Company, nasukao se 25. srpnja na koraljni greben na jugoistočnoj obali te otočne države. Premijer Kumar Jugnauth proglasio je izvanredno stanje i zatražio međunarodnu pomoć.

Aktivisti Greenpeacea upozorili su da će istjecanje nafte vjerojatno biti najgora ekološka kriza u povijesti Mauricijusa. Satelitske snimke objavljene u petak prikazuju kako nafta istječe u kristalno plave vode oko broda. Dio nafte stigao je do obale.

Volonteri na Mauricijusu nastoje napraviti prolaze kojima bi se nafta što se izlijeva iz nasukanoga japanskog tankera Wakashio usmjerila što dalje od otoka.

[EMBED:https://twitter.com/MauritiusGuide/status/1292387685772926976]

Mještani uz pomoć cijevi napravljenih od slame pokušavaju 'pokupiti' naftu i spriječiti njezino daljnje otjecanje u ocean. Neki su dobrovoljno angažirani na čišćenju plaža.

Francuska u pomoć šalje tim stručnjaka i opremu, rekao je predsjednik Emmanuel Macron. Francuski vojni zrakoplov s obližnjeg Reuniona, francuskog prekomorskog teritorija, u dva će leta prebaciti opremu za suzbijanje onečišćenja. Isplovit će i ratni brod s barijerama i kamikalijama za uklanjanje nafte, objavile su vlasti Reuniona.

Nagashiki Shipping Company tvrdi da su pokušali odblokirati brod, ali nisu uspjeli zbog nemirnog vremena. Tanker je dug 299,5 i širok 50 metara i ima 20 članova posade. Plovi pod zastavom Paname i vlasnik je tvrtka Okiyo Marine, podružnica Nagashiki Shippinga.

Mauricijus, poznat po djevičanskim plažama, popularan je među turistima od kojih je zemlja prošle godine zaradila 1,6 milijardi dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!