16:20 / 20.07.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Ekolozi: Samo kiša može pomoći ugasiti šumske požare u Rusiji

Požar

Požar

Foto: Roman Kutukov / Reuters

Goleme šumske požare na istoku Rusije, koji u utorak zahvaćaju 680.000 hekatara, neće biti moguće brzo ugasiti, upozoravaju ruski ekolozi i ocjenjuju da će samo kiše moći pomoći.

- Veliki dijelovi Jakutije sada gore. Samo kiša ondje može pomoći, rekao je Grigorij Kuksin, voditelj ruskog ogranka Greenpeaca za šumske požare, javlja agencija Interfax u utorak.

Mali su izgledi da se stanje poboljša prije polovice kolovoza u posebno pogođenoj regiji Jakutije (službeno Republika Saha) gdje upravo gore najgori požari u najvećoj zemlji svijeta.

Vatrogasci su objavili da je trenutačno aktivno 205 šumskih požara.

Prema podacima Zračne službe za zaštitu šuma, područje u kojem su aktivni požari nešto je manje nego u ponedjeljak te iznosi oko 680.000 hektara.

Nekih 2100 vatrogasca bori se s požarima u nastojanju da spriječe širenje prema lokalnim naseljima, rekao je Kuksin.

Greenpeace vjeruje da je stanje u Rusiji sada gore nego što vlasti priznaju. Satelitske snimke pokazuju požare koji su sada zahvatili tri milijuna hektara u Rusiji

Zračna služba za zaštitu šuma navodi podatak o dva milijuna hektara.

Greenpeace navodi da se stanovnici brojnih naselja i mjesta u Rusiji bore s gustim dimom i imaju tegoba. U Jakutiji koncentracija opasnih čestica u zraku je iznad dopuštenih granica, kaže Kuksin

Mnogi su šumski požari izazvani nemarom, upozorio je i spomenuo vatre koje izmaknu kontroli, a izazivaju ih odbačeni opušci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!