18:03 / 13.09.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik 2/B.A./HRT

Eksplozija epidemije u Češkoj, sve teži slučajevi u Francuskoj

Foto: REUTERS/David W Cerny

Foto: REUTERS/David W Cerny

Foto: - / REUTERS

Peti dan zaredom Češka ima više od tisuću novih slučajeva zaraze koronavirusom.
Mnoge zemlje u Europi suočavaju se s porastom broja zaraženih, ali i gotovo sve znatno više testiraju nego na početku epidemije. Francuska, koja ima više od deset tisuća novozaraženih dnevno, ima i sve težih slučajeva bolesti. U Austriji je najveće žarište Beč, a eksplozija je epidemije u Češkoj...

Koronavirus - najnovije informacije

Peti dan zaredom Češka ima više od tisuću novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ta zemlja trenutačno ima najbrži rast broja oboljelih u Europi, ali u odnosu na većinu europskih država ima manji broj umrlih od posljedica bolesti COVID-19. Česi testiraju više nego na početku pandemije, samo u petak više od 18 tisuća ljudi.

- Idemo na drugi test jer je moj sin u samoizolaciji. Prvi put bio je negativan. Nadamo se da će biti i sada kako bi sutra mogao u školu, rekla je jedna žena.

Vlada nastoji izbjeći uvođenje stroge karantene pa je ponovno pooštrila mjere koje se odnose na nošenje zaštitnih maski.

Na isti način, s istim ciljem reagiraju i vlasti u Austriji jer broj novozaraženih ni u toj zemlji ne prestaje rasti. Kancelar Sebastian Kurz upozorava da se suočavaju s "drugim valom" zaraze.

- Znam da mnogi još ne vjeruju, ali situacija ponovno postaje ozbiljna, poručio je Kurz.

Kancelar poziva Austrijance da strogo poštuju epidemiološke mjere, da svedu kontakte na minimum. Od sutra je nošenje zaštitnih maski obvezno u svim zatvorenim prostorima.

Stanje se ubrzano pogoršava i u Francuskoj. U posljednja 24 sata imaju rekordnih 10.560 novozaraženih. U zemlji u kojoj su 42 regije proglašene crvenim zonama situacija je posebno teška u Marseilleu i Bordeauxu gdje se bolnice rapidno pune.

- Mnogo je ljudi koji ne poštuju preventivne mjere i ne izbjegavaju okupljanja. Mislim da je važno pooštriti mjere, komentirao je jedan prolaznik.

O tome do sutra moraju odlučiti tamošnje lokalne vlasti.

Zbog velikog porasta broja slučajeva od sutra je u Velikoj Britaniji zabranjeno okupljanje više od šestero ljudi.

- Mislim da Britanci znaju da spajanjem različitih mjera možemo prebroditi ovo razdoblje, rekao je britanski ministar pravosuđa Robert Buckland.

Indija danas ima više od 94 tisuće novih slučajeva zaraze. U toj zemlji s više od 4,7 milijuna oboljelih od koronavirusne bolesti pandemija se širi brže nego igdje u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!