17:59 / 25.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Eksplozija kampera u Nashvilleu - namjerni čin

Foto: Andrew Nelles/REUTERS

Foto: Andrew Nelles/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Namjerno izazvana snažna eksplozija potresla je središte Nashvillea, u američkoj saveznoj državi Tennessee na božićno jutro.
Kamper koji je eksplodirao na božićno jutro u središtu Nashvillea nakon odbrojavanja preko zvučnika, bio je namjerni čin, navodi policija i izvještava o velikoj šteti u prijestolnici country glazbe.

➡️ Ugrožen paket pomoći Amerikancima u pandemiji
➡️ Trump pomilovao bivšeg voditelja kampanje Manaforta
➡️ Već milijun Amerikanaca cijepljeno protiv koronavirusa 

Nakon eksplozije u 6.30 najmanje su tri osobe lakše ozlijeđene i hospitalizirane, rekli su vatrogasci. Policija zasad ne zna je li netko bio u kamperu u trenutku eksplozije. Identitet i motivi počinitelja također su nepoznati.

Policija je blokirala četvrt, a u istrazi sudjeluju FBI i federalna agencija za oružje i eksplozive. Bijela kuća je navela da je predsjednik Donald Trump upoznat sa situacijom. 

U eksploziji je pričinjena velika šteta na pročeljima okolnih zgrada, pukla su prozorska stakla brojnih stanova, trgovina i ureda. Eksplozija se osjetila nekoliko kilometara dalje.

- Mislimo da je to bila planirana operacija, rekao je u prvom komentar glasnogovornik policije Nashvillea Don Aaron. Dodao je da je nešto prije eksplozije policijska ophodnja pozvana zbog pucnjave i primijetila sumnjivi kamper parkiran ispred zgrade kompanije AT&T.

Agenti su "čuli snimku iz unutrašnjosti vozila" s upozorenjem da će bomba eksplodirati četvrt sata kasnije, objasnio je šef policije John Drake.

- Evakuirajte sada, tu je bomba. Bomba u ovom vozilu će eksplodirati, govorio je ženski glas preko zvučnika, ispričali su svjedoci za lokalni list Tennessean. 
To je omogućilo policiji da ide od vrata do vrata i pozove stanovnike okolnih zgrada da se evakuiraju.

Policija je na Twitteru objavila fotografiju kampera bež boje prije nego se parkirao na mjestu eksplozije i pozvala očevice da se jave. Nekoliko policijskih ekipa s psima pregledalo je područje i nema naznaka da ima još eksplozivnih naprava, rekao je Don Aaron.

Vatrogasci su pregledavali zahvaćene zgrade i tražili moguće žrtve. Motiv eksplozije za sada nije poznat.

- Vozilo je eksplodiralo ispred zgrade AT&T, ne znamo radi li se o slučajnosti ili namjernom činu, rekao je glasnogovornik policije. U eksploziji su oštećene instalacije američke telefonske kompanije i neki klijentiu Nashvilleu i okolici mogli bi ostati bez usluge, objavio je AT&T na Twitteru.

- Poduzet ćemo sve da građani budu sigurni. Imali smo puno sreće što ima tako malo ranjenih. Šteta što je tako počelo božićno jutro, ali bilo kojeg drugog jutra bilo bi u trgovačkoj četvrti puno više ljudi,  rekao je gradonačelnik Nashvillea John Cooper.

Foto: Elliott Anderson/REUTERS

Foto: Elliott Anderson/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!