11:45 / 03.04.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/P.F./Hina/HRT

Eksplozija mrtvih u SAD-u i Velikoj Britaniji

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: - / REUTERS

Katastrofa bez presedana - tako stanje u španjolskim bolnicama opisuju oni na prvoj crti obrane - liječnici i medicinsko osoblje
U svijetu je koronavirusom zaraženo više od milijun ljudi, broj umrlih premašio je 56.000, a polovini svjetske populacije preporučen je ili naređen neki oblik izolacije. Broj umrlih od Covida-19 eksplodirao je u SAD-u gdje je u posljednja 24 sata umrlo gotovo 1200 ljudi, Britanija govori o povećanju broja umrlih za 20 posto u jednom danu, a brojke umrlih i novozaraženih u Italiji ne pokazuju trend rasta.

Koronavirus: Najnovije informacije 
Španjolska: U jednom danu preminulo 950 osoba, nezaposlenost raste 

Eksplozija mrtvih u SAD-u i Velikoj Britaniji

SAD će postati vjerojatno novi epicentar pandemije. Tamo je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.169 mrtvih što je golemo povećanje, za trećinu u odnosu na dan prije, te najveći broj smrti u jednom danu u bilo kojoj zemlij od početka pandemije. Ukupno je u SAD-u više od 257.000 zaraženih. Bijela kuća predviđa između 100.000 i 240.000 mrtvih.

Sam New York imao je najsmrtonosniji dan u epidemiji, s 562 nova smrtna slučaja u posljednja 24 sata i sada je na 2935 mrtvih, rekao je guverner Andrew Cuomo, dodajući da se brojka približava onoj od 11. rujna 2001. i napada na njujorške blizance.

Upozorio je na nedostatak respiratora i bolničkih kreveta i pozvao da se resursi iz čitavih Sjedinjenih Država usmjere u New York kako bi gradu koji je postao žarište epidemije pomogli u rastućoj krizi.

- New York je u krizi. Pmozite New Yorku, pozvao je na dnevnoj konferenciji za novinare.

Velika Britanija u petak zabilježila crni rekord od 684 smrti u 24 sata i sada ima više od  3.600 umrlih. Golema poljska bolnica, podignuta u samo devet dana u Londonu, otvorila je u petak vrata za prijem vala oboljelih koji je zapljusnuo zdravstveni sustav Velike Britanije, a zbog čega će se u nedjelju građanima obratiti i kraljica Elizabeta II.

Broj mrtvih u Italiji popeo se pak za 766, objavila je u petak Agencija za civilnu zaštitu, što je samo nekoliko više nego dan ranije (760). Broj novih slučajeva nešto je niži, i narastao je za 4585 (dan ranije 4668). Ukupne brojke u Italiji sada su 115.242 zaraženih i 13.915 umrlih.

Međutim, Italija je u petak imala peti uzastopni dan u kojima broj novih slučajeva ostaje između 4050 i 4782, što ide u prilog nadi vlade da je epidemija dosegla vrhunac te da bi brojevi mogli početi padati.

Italija je imala najviši broj novozaraženih 21. ožujka, njih 6557. Broj umrlih također je između 727 i 766 zadnja tri dana, manje nego u utorak kada ih je bilo 837 ili prošli petak s najvišim brojem, 919.

U Španjolskoj, najpogođenijoj zemlji u Europi nakon Italije, broj mrtvih u petak je, kao i dan ranije, prešao 900, te je u toj zemlji sada gotovo 11.000 smrtnih slučajeva. Ali sveukupno gledano, kažu španjolske vlasti, ritam povećanja broja umrlih, hospitalizacija i novih slučajeva pomalo usporava.

Katastrofa bez presedana - tako stanje u španjolskim bolnicama opisuju oni na prvoj crti obrane - liječnici i medicinsko osoblje. Brzo širenje koronavirusa bacilo je na koljena zdravstveni sustav. U bolnici u okolici Barcelone na intenzivnim odjelima nema dovoljno liječnika, kreveta, respiratora…

- Možemo zbrinuti samo stotinu najtežih pacijenata, a slično je diljem Španjolske, kaže Oriol Estrada iz bolnice Germans Trias i Pujol.

Ništa bolje nije ni u bolnicama u Madridu.

- Stanje je veoma loše. Sve nas je manje i manje jer sve više nas ima simptome zaraze, rekla je jedna medicinska sestra u bolnici u Madridu.

Španjolska je vlada u madridskom konferencijskom centru postavila privremenu bolnicu s 1500 kreveta.

- U ovu bolnicu upućuju se pacijenti koji su pozitivni na COVID-19 i osigurano je sve što im treba, rekao je Fernando Prados, voditelj privremene bolnice.

U Španjolskoj je u posljednja 24 sata preminulo još 932 ljudi (ukupno 10.935) te ima ukupno 117.710 zaraženih. Vlada u Madridu razmatra produljenje izvanrednog stanja koje je zasad uvedeno do 11. travnja. Broj oboljelih nastavlja rasti, premda po nižoj stopi otkako je 14. ožujka vlada proglasila izvanredno stanje zabranivši 47 milijuna stanovnika izlazak na ulice osim za kupnju nužnih potrepština.

U ponedjeljak su se zarazile nove 7.472 osobe, zdravstveni djelatnici bore se s nedostatkom prostora u bolnicama i oskudnim količinama zaštitnog materijala. Donacije dolaze od kompanija, bogatih sportaša te iz inozemstva. Dosad su uspjeli izliječiti 30.513 pacijenata od njih ukupno 117.710. Na svaku oporavljenu osobu dođu dvije novozaražene pa vlada razmišlja o produljenju mjere ograničenja kretanja stanovnika.

- Predsjednik vlade odlučit će hoćemo li predložiti parlamentu produljenje izvanrednog stanja na temelju 'tehničkog kriterija' zdravstvene službe, rekla je u petak ministrica gospodarstva Yolanda Díaz za radijsku postaju Cadena SER.

Od ponedjeljka su obustavljene sve gospodarske aktivnosti u zemlji osim nužnih poput zdravstva ili proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina.

Već sedmi dan zaredom broj preminulih premašio je 800 pa Španjolska proživljava najteže trenutke od građanskog rata prije 80 godina. Broj potvrđenih smrti povezanih s koronavirusom u petak iznosi 932 te je ukupan broj umrlih narastao na 10.935.

Međutim, broj mrtvih koje je Španjolska potvrdila u petak manji je od prethodnog dana kada je umrlo 950. To je prvi put u tjedan dana da je broj  umrlih manji nego prethodnog dana.

Madrid i Katalonija, bogate i napučene autonomne pokrajine, najpogođeniji su dijelovi u Kraljevini Španjolskoj.

Kancelarka izašla iz karantene

Iz Berlina stiže vijest da je kancelarka Angela Merkel izašla iz dvotjedne kućne karantene. Njemačke vlasti pozivaju građane da se drže strogih mjera izolacije i socijalne distance.

- Imamo oko 80 tisuća oboljelih od COVIDA-19. U odnosu na prošli dan više od 6 tisuća novozaraženih. To znači da se broj i dalje povećava. Osim toga više je od 1000 umrlih, rekao je Lothar Weiler s Epidemiološkog instituta "Robert Koch".

U Sloveniji su u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom umrle četiri osobe, što je najveći dnevni porast od početka epidemije. I u Srbiji porast broja umrlih. Samo u jednom danu preminulo je 8 osoba, a 305 je novozaraženih.

Vladimir Putin održao je sastanak s ruskim nacionalnim Vijećem sigurnosti. Naglasio je da je potrebno mjesec dana karantene u Moskvi kako bi se spriječila zaraza.

- Ne bismo trebali davati nikakve opće smjernice koje narušavaju gospodarsku aktivnost. Siguran sam samo krenuli apsolutno ispravnim putem, rekao je Putin.

Eksplozija broja umrlih i zaraženih u Sjedinjenim Državama. Imaju najviše zaraženih na svijetu, 258.112, i 6572 mrtva, a samo od jučer 502 preminula.

- U ključnoj smo fazi našeg rata protiv koronavirusa. Kako bi se usporilo širenje zaraze, svaki Amerikanac treba slijediti naše upute u idućih 30 dana, poručio je predsjednik Donald Trump.

Najteže je u žarištu zaraze u New Yorku. Tamošnje bolnice muku muče sa zaštitnom opremom, nedostatkom respiratora i kreveta. Kritičari tvrde; američke vlasti na početku krize izazvane koronavirusom nisu reagirale dovoljno oprezno. Zakasnili su i sa strogim mjerama te podcijenili rizik širenja epidemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!