07:09 / 07.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Eksploziju u Havani izazvalo curenje plina; poginule 22 osobe

Havana

Havana

Foto: Alexandre Meneghini / REUTERS

Eksploziju u hotelu u središtu Havane, u kojoj su poginule 22 i ozlijeđeno više od 70 osoba, izazvalo je curenje plina, a među poginulima nema stranaca.

Predsjednik Miguel Diaz-Canel rekao je za kubansku televiziju da je najvjerojatniji uzrok eksplozije u Hotelu Saratoga curenje plina.


- Ni u kojem slučaju nije riječ o bombi i napadu, rekao je poslije za Reuters na izlasku iz bolnice Calixto Garcia u koju su primljeni ozlijeđeni. 


- Riječ je o nesreći, dodao je.


Zbog eksplozije je nakratko zavladala panika u povijesnoj četvrti Havane, koja je postupno ponovno počela primati turiste nakon što je pandemija teško pogodila turistički sektor tog karipskog otoka. Stotine Kubanaca i turista okupile su se u blizini zgrade dok je policija zatvarala prilaze hotelu.


Eksplozija je potresla i obližnju školu u kojoj je bilo više od 300 učenika. Jedno je dijete poginulo, a najmanje ih je petnaestero ozlijeđeno, priopćilo je ministarstvo zdravstva.


Kubanski ministar turizma Juan Carlos Garcia rekao je da, prema prvim izvještajima, među poginulima i ranjenima u eksploziji nema stranih državljana.


Hotel je bio zatvoren i u njemu su u trenutku eksplozije bili samo radnici koji su obavljali zadnje pripreme za njegovo otvaranje za nekoliko dana, izvijestila je državna televizija citirajući Roberta Enriquea Calzadillu, predstavnika vojne tvrtke koja upravlja mnogim hotelima u državi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!