Ekvador: 43 mrtva u pobuni u zatvoru, više od sto zatvorenika u bijegu

10.05.2022.

07:10

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: alexfan32 / Shutterstock

Najmanje su 43 zatvorenika izgubila život u okršajima suparničkih banda u ponedjeljak u zatvoru u Ekvadoru, odakle je stotinjak zatvorenika uspjelo pobjeći iskoristivši gužvu.

- Zasad imamo 43 smrtno stradala zatvorenika, objavio je na Twitteru ured glavnog tužitelja, a ministar unutarnjih poslova Patricio Carrillo izvijestio je na tiskovnoj konferenciji o 41 stradalom zatvoreniku.


- Trinaest osoba je primljeno u bolnicu, među njima je nekoliko teško ozlijeđenih te je moguće da se broj mrtvih poveća, komentirao je Carrillo.


Sukob je izbio u zatvoru Bellavista, u pokrajini Santo Domingo de los Tsachilas, oko 80 km zapadno od glavnog grada Quita.


Ravnatelj ekvadorske policije rekao je da su "napadači pokazali iznimnu okrutnost" i da je velik broj zatvorenika uspio pobjeći tijekom sukoba. 


Premda vlasti nisu objavile broj bjegunaca, 112 ih je "uhvaćeno", a 108 je još "nedostajalo" u evidenciji u ponedjeljak poslijepodne, rekao je ravnatelj policije, general Fausto Salinas. 


- U zatvor je upućeno 250 policajaca, 200 vojnika i dodatno pojačanje, rekao je.


Zatvor Bellavista koji može primiti 1.200 zatvorenika, trenutačno ih ima 1.700.


- Većina žrtava, ako ne i sve, ubijene su nožem, a ne vatrenim oružjem" a "njihova unakažena trupla ostavljena su na mjestu događaja, rekao je ministar Carrillo.


Sukobi, nerijetko iznimno okrutni, česta su pojava u ekvadorskim zatvorima, gdje je od veljače 2021. poginulo gotovo 350 zatvorenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!