Ekvador čeka pogreb ubijenog predsjedničkog kandidata

11.08.2023.

09:46

Autor: Hina/HRT/R.S.

Fernando Villavicencio

Fernando Villavicencio

Foto: Karen Toro / Reuters

Pristaše ubijenog ekvadorskog predsjedničkog kandidata Fernanda Villaviciencija održavaju okupljanja u njegovu čast i čekaju kako bi saznali hoće li njegova obitelj pružiti pojedinosti glede njegovog pogreba.

Villavicencio, bivši zastupnik u ekvadorskom parlamentu i novinar koji se borio protiv korupcije, ustrijeljen je dok je napuštao predizborni skup u srijedu navečer, manje od dva tjedna prije izbora.

Ubojstvo je šokantan primjer porasta nasilja i kriminala u ovoj južnoameričkoj državi i dovelo je do toga da neki birači dvoje oko toga hoće li izaći na izbore 20. kolovoza. Atentat je neizvjesne izbore učinio još manje predvidljivima.

Villavicencijevo tijelo je u četvrtak predano dvama predstavnicima njegove obitelji, uključujući njegovog odvjetnika, objavio je ured državnog odvjetnika.

Vjeruje se da su neki članovi obitelji izvan zemlje i da će se vratiti radi sprovoda. Villavicencijeva obitelj je dosad bdijenje uz njegovo tijelo držala privatno.

Pristaše odjevene u bijelo okupile su se u četvrtak popodne na događajima u Quitu, Guayaquilu i Cuenci kako bi odali počast ubijenom kandidatu, a očekuje se da će se dodatna okupljanja održati u petak.

Villaviciencio je najprije kao sindikalni organizator, a potom i kao novinar dugo bio izložen prijetnjama zbog svojih oštrih i marljivo dokumentiranih optužbi za korupciju, usmjerenih protiv nekih od najvećih imena u ekvadorskom političkom i financijskom establišmentu.

Predsjednička utrka u znaku ubojstva


Unatoč suspenziji predizbornih kampanja dvojice njegovih protukandidata i širokoj osudi njegova ubojstva, političari su se ubrzo počeli međusobno optuživati.

Villavicencijeva stranka je osudila "političku uporabu" njegove smrti, a neki su pristaše kritizirale bivšeg predsjednika Rafaela Correu, s kojim se Villavicencio sukobljavao dok je radio kao istraživački novinar.

Luisa Gonzalez, kandidatkinja koju je podržao Correa i koja prema anketama vodi s nešto manje od 30 posto podrške birača, optužila je predsjednika na odlasku Guillerma Lassa zbog veza s albanskom mafijom, što je on uvijek poricao.

Blaćenje bi moglo pogoršati povjerenje javnosti u izborni proces i njegove rezultate, tvrde analitičari.

Villavicencio, oženjeni otac, uživao je 7,5 posto podrške prema anketama, na kojima je bio na petom mjestu od ukupno osmero kandidata.

Stopa nasilja u Ekvadoru je porasla u proteklih nekoliko godina, a naročito u gradovima uzduž ruta koje koriste krijumčari drogom poput Guayaquila i Esmeraldasa, u kojima građani kažu da žive u strahu.

Nekoliko južnoameričkih država se suočilo sa sličnim poteškoćama od početka pandemije koronavirusa.

Lasso, kojemu prijeti mogući opoziv, raspisao je prijevremene izbore. Na udaru kritika je zbog neuspjeha da smanji nasilje, a njegova vlada krivnju za krvoproliće na ulicama i u zatvorima prebacuje na unutarnje sukobe kriminalnih skupina radi kontrole krijumčarskih ruta koje koriste meksički karteli, albanska mafija i drugi.

Osim sigurnosti, nezaposlenost i migracije su ključne teme u predsjedničkoj utrci.

Jedna osoba osumnjičena za Villavicencijino ubojstvo je preminula od ozljeda zadobivenih u okršaju s vlastima u srijedu. Šestero drugih je uhićeno.

Svi osumnjičeni su Kolumbijci i pripadaju kriminalnim skupinama, objavila je ekvadorska policija u četvrtak.

Vlada je rekla da traži "intelektualne autore" ubojstva te je obećala povećati razinu sigurnosti diljem zemlje kako bi se osigurali mirni izbori. Televizijska debata će se održati u nedjelju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!